Nieuws

Nieuws van Indigo

29 januari 2024

200x200+blije+meisjes+%281%29.png

Deze week – van 28 januari t/m 4 februari - is het de Week van het Vergeten Kind. Kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving (KOPP/KOV-kinderen) delen niet altijd wat dit met hen doet. Ze willen de ouder bijvoorbeeld niet ook nog met hun problemen belasten. We delen daarom 8 tips die zowel ouder als kind op weg kan helpen.  

Tip 1: volg een gratis training of cursus

Training of cursus voor kind en jeugd

Voor kinderen van 8 tot 12 jaar of jongeren met ouders met psychische en/of verslavingsproblemen organiseren we regelmatig gratis trainingen en cursussen. Bijvoorbeeld: 

Training of cursus voor ouders

Ouders die het opvoeden pittig vinden, kunnen naar een gratis training:

Meer informatie

Tip 2: volg ons op Instagram

Volg jij ons al op Instagram? Leuk én je blijft goed op de hoogte!

Indigo op Instagram

Tip 3: Leestip: ‘Jij mag alles zijn’, van Griet op de Beeck

Als het tweelingbroertje van Lexi (9) overlijdt, is haar moeder zo verdrietig dat ze naar een kliniek moet. Omdat haar vader veel werkt, gaat Lexi naar een tante. Lexi voelt zich eenzaam en schuldig en bedenkt iets om zowel haar tante als haar moeder weer gelukkig te maken. 'Jij mag alles zijn' is een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan en over de zoektocht naar alle soorten beter. 

Tip 4: Vind steun via organisaties en initiatieven

Zoek je steun van lotgenoten of ben je benieuwd of er andere organisaties of initiatieven zijn voor jou? Hieronder zetten we er een aantal op een rij: Er zijn ook goede andere organisaties en initiatieven die kinderen, jongeren of ouders helpen op dit onderwerp:

Tip 5: deel je ervaringen 

Vanuit verhalen en onderzoek weten we dat kinderen van ouders met psychische en of verslavingsproblemen (KOPP-/ KOV-kinderen) echt voelen en merken dat er iets aan de hand is, maar dit niet altijd durven te delen. Maar erover praten helpt!

Collega Anouk Sijbenga, programmaleider jeugd bij Indigo, kan hierover meepraten: 

Lees hier het verhaal van collega Anouk of een van de andere verhalen van onze collega's:

'Als KOPP-kind, herken ik veel thema’s waar KOPP- kinderen mee te maken hebben uit mijn eigen jeugd. Je schamen om een vriend(in) mee naar huis te nemen bijvoorbeeld. In mijn geval liep mijn vader tijdens zijn depressie alleen maar in zijn pyjama/badjas door het huis. Hij kreeg medicatie en had gesprekken met de huisarts, maar naar mij is er nooit uitgekeken door de professionals. Ik ben ervan overtuigd dat ik hem beter had kunnen begrijpen, als ik meer uitleg had gekregen over wat een depressie is.'

Cliënt, en pedagoog in opleiding, vertelt over haar situatie:

 'Als een KOPP-/KOV-kind heb ik al erg jong beseft dat ik me zorgen moest maken om mijn moeder. Zij wist gelukkig dat het niet goed was hoe ze met haar problemen omging, waardoor ze al vrij snel hulp zocht. Naar mij werd echter niet omgekeken. Omdat mijn moeder ook alleenstaand is, kreeg ik veel van haar depressieve uitingen mee. En dat was niet altijd makkelijk. Daarom is preventie nu heel belangrijk voor mij, mijn motto is dan ook ‘liever voorkomen dan genezen’.' 

Meer informatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op via het secretariaat 088-3571700 of preventie@indigorijnmond.nl

Tip 6: Kracht van aandacht voor gezond opgroeien

Wie was er voor jou toen je jong was en je iemand nodig had om mee te praten? Bijvoorbeeld omdat je werd gepest op school? Een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland maakt meer dan twee ingrijpende ervaringen mee in hun jeugd. Zoals armoede, emotionele verwaarlozing, ouders met psychische problemen of een verslaving. Dit zorgt voor stress bij kinderen en is slecht voor hun mentale gezondheid. Lees meer over de kracht van aandacht.

Tip 7: Maak kennis met de 'Breinbijsluiter'

Indigo Preventie is betrokken geweest bij een werkgroep om mee te denken over het maken van een breinbijsluiter voor kinderen 8-12 jaar. Ook hebben kinderen uit één van onze KletsKOPPen groepen input gegeven. Op 1 juli 2023 is de breinbijsluiter live gegaan, zie www.breinbijsluiter.nl. De korte filmpjes zijn heel goed binnen diverse werksettings te gebruiken. 

Tip 8 (voor deskundigen): Schrijf je in voor de deskundigheidsbevordering 'Zie jij kinderen van?'

Kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslaving (KOPP/KOV) hebben twee tot drie keer meer kans om zelf psychische problemen te ontwikkelen. In Rotterdam is onderzocht dat het de op een-na-belangrijkste factor is voor risico op problematiek (van vroegtijdig schoolverlaten tot criminaliteit) op latere leeftijd. Lees hier meer.