Goed voorbereid zijn op de puberteit

De puberteit is een tijd vol veranderingen. Er zijn verschillen in de ontwikkeling van kinderen uit groep 8 en wat zij allemaal tegenkomen online. Daarom is het belangrijk dat er gesproken kan worden over wat zij zien (Klopt het? Is het representatief?) en de veranderingen die in de puberteit plaatsvinden op zowel lichamelijk als psychologisch vlak. Zodat kinderen hier op voorbereid zijn en bespreekbaar wordt gemaakt wat gezonde keuzes zijn ten aanzien van zichzelf én de ander (grenzen en wensen).

Bij Puberteit en ik krijgen de jongens als de meiden in aparte groepen een training van 8 bijeenkomsten van 1,5 uur. Hier wordt bewust voor gekozen om zo meer veiligheid en openheid te creëren om te kunnen bespreken welke vragen er spelen. Tijdens de training staat er een ideeënbox in de klas. Hier kan anoniem een briefje in worden gestopt met een vraag of suggestie voor een. Hierdoor proberen we maatwerk te leveren.

Onderwerpen die o.a. aan bod komen:

  • Wensen: Hoe wil ik gezien en benaderd worden?
  • Grenzen:  Wat zijn mijn grenzen en hoe houd ik rekening met de grenzen van een ander?
  • Puberteit: Wat gebeurt er in het lichaam van een puber? Hoe werkt bijvoorbeeld de menstruatie en hoe werken tampons/maandverband?
  • Vriendschap: Hoe maak en onderhoud ik vriendschap?
  • Verliefdheid: Wanneer ben je nou verliefd en wat kun je dan doen?
  • Social media: Welke invloed heeft social media en hoe ga je ermee om?
Intern begeleider: Wat ik leuk vond om te merken is dat kinderen zich, na de eerste "giebelmomenten" open durfden te stellen en met goede vragen kwamen. Nog een voordeel van de training is dat er wordt gewerkt met materialen die de kinderen aanspreken.
Oud-deelnemer: Bij mij thuis hebben we het niet veel over dit soort onderwerpen, mijn ouders vinden het best ongemakkelijk. Ik wist nooit hoe maandverband werkte en dat je zo veel soorten had! Nu weet ik ook dat er andere soorten producten bestaan en hoe je die moet gebruiken. Ik durf nu makkelijker om dingen zoals deze te vragen als het nodig is.
Andere oud-deelnemer: Ik wist niet wat transgender betekende maar nu wel. Kunnen transgender mensen een baarmoeder krijgen, net zoals een transplantatie van een orgaan? Dat zou echt vet zijn! Verder heb ik echt wel geleerd hoe verschillend iedereen kan zijn, dat is oké.

Deze interventie wordt niet meer gesubsidieerd door een gemeente. De interventie is in te kopen door scholen vanuit bijvoorbeeld NPO budget. Wil je meer informatie over de kosten of heb je een andere vraag? Mail dan naar preventie@indigorijnmond.nl