header - Indigo preventie dé expert voor mentale gezondheid

Partner doe je mee

Partner, doe je mee? Indigo preventie is hét expertisecentrum voor GGZ-en verslavingspreventie. We werken aan het versterken van de mentale gezondheid en vitaliteit bij jong en oud. Altijd vanuit de benadering van positieve gezondheid, dus kijken naar wat iemand wél kan en naar de eigen regie en veerkracht van mensen.

We delen graag onze kennis over mooie initiatieven voor GGZ-en verslavingspreventie. Vooral in Rotterdam en omliggende gemeenten leveren we samen met partners een bijdrage aan de mentale gezondheid van de inwoners. Daarvoor geven we trainingen, workshops en scholingen. En voeren we diverse projecten uit.

Lees meer over onze projecten en de kennis die we in huis hebben. En laat je inspireren.

Uitgelicht: 'Training Puberteit en ik' voor groep 8

Training 'Puberteit en ik’ voor groep 8 

Grensoverschrijdend gedrag: hoe maak je dit bespreekbaar in groep 8? Seksistische grappen, beelden delen via mobiel, ongewenste aanraking, het is onderwerp van gesprek. Het kabinet vindt dit ook belangrijk en gaat inzetten op preventie! Indigo Preventie biedt daarom de training Puberteit en ik. 

uitgelicht: Ik ben wie ik ben!

Ik ben wie ik ben!

Dankzij coronasubsidie zijn we samen met Centrum voor de Kunsten op basisschool CBS Marimba in Spijkenisse het project ‘Ik ben wie ik ben’ gestart. Resultaat: Meer zelfvertrouwen. Meer ruimte voor ontwikkeling. Misschien ook iets voor op jouw school?

uitgelicht - Terug naar normaal

Terug naar normaal

Vanaf september 2021 is in Delfshaven en Feijenoord een project gestart gericht op ouderen met een migratieachtergrond in Rotterdam. Zij worden gesteund door vrijwilligers en kunnen gratis 2 (straks 3) trainingen volgen. Samen met Inclusia en enkele zelforganisaties steunen wij deze migrantenouderen bij het weer oppakken van hun leven.

Train de trainer GO-WIN

Train de trainer GO-WIN

Speciaal voor 50-plussers met een migratieachtergrond is er de cursus: Gezond Oud Worden In Nederland. Hierin leren deelnemers zelfmanagementvaardigheden die hun welzijn vergroten. Volg de cursus Train de Trainer en geef de cursus GO-WIN zelf. 

uitgelicht: hulp bij rouw voor kinderen en jongeren

Hulp bij rouw voor kinderen en jongeren

Elk jaar verliezen 8.000 kinderen en jongeren een vader, moeder, broer of zus door de dood. Indigo preventie ondersteunt op diverse manieren, bijvoorbeeld met een rouw-lotgenotengroep voor kinderen (KERS) en jongeren (JERS). De groep voor jongeren start 4 april en voor kinderen 25 april.

Uitgelicht: Lotgenotengroepen toeslagenaffaire

Lotgenotengroepen voor jongeren geraakt door toeslagenaffaire

In Rotterdam alleen al zijn er vermoedelijk 5.000 gezinnen gedupeerd door de toeslagenaffaire van de belastingdienst. Samen hebben zij zo’n 8.000 kinderen; het gros tussen de 10 en 23 jaar. Daarom ontwikkelt Indigo Preventie een preventief aanbod om deze groep te ondersteunen. 

uitgelicht: aanpak verleidingen in het basisonderwijs

Aanpak verleidingen

Het komt geregeld in het nieuws: jongeren in Rotterdam die met messen op straat lopen, anderen bedreigen of het nodig hebben om zichzelf te verdedigen. Daarom is Indigo Preventie gestart met de zogenaamde Aanpak verleidingen in Rotterdam Noord. Help je mee bij de Aanpak verleidingen? Kinderen positief beïnvloeden om ‘nee’ te zeggen? 

Deskundigheidsbevorderingen

Deskundigheidsbevorderingen

Speciaal voor (zorg)professionals bieden we deskundigheidsbevorderingen die je leren hoe je omgaat met kinderen en jongeren die het mentaal zwaar hebben. Een aantal van de trainingen bieden we kosteloos aan voor Rotterdamse professionals. Voor andere gemeenten bieden we de trainingen aan op offertebasis, zowel online als offline. Bekijk hieronder een aantal cursussen/trainingen voor professionals. 

  • Zie jij de kinderen van? Je leert over de beschermende- en risicofactoren en krijgt handvatten hoe jij het gesprek met ouders en/of kinderen kunt aangaan

  • Een steuntje in de rug Je leert hoe je in jouw team kan bijdragen aan het versterken van sociaal emotionele vaardigheden bij jeugdigen

  • Rouw en verlies Je leert over de impact van rouw en verlies op jeugdigen en hoe jij binnen jouw team tot steun en betekenis kan zijn

Thema's uitgelicht

Thema’s uitgelicht

Mentaal fit na corona en KOPP-KOV cursussen (kinderen van ouders met psychische problemen en/ of een verslaving)

Samen met professionele partners

Samen met professionele partners

We werken graag samen met jou aan actuele maatschappelijke vraagstukken. Dus zorg- en welzijnswerkers, verwijzers, gemeenteambtenaren en schoolleiders, leerkrachten of intern begeleiders: laten we samen mooie projecten tot een goed einde brengen! Alles voor het gezond, kansrijk en veilig opgroeien van de jeugd. En de mentale gezondheid van (kwetsbare) volwassenen en ouderen.

Dus neem gerust contact op voor:

  • Samenwerking
  • Deelname op jouw school of instelling
  • Volgen van een training/ train-de-trainer
  • Steun met financiële bekostiging 

Breed netwerk

Als expert staan we niet alleen. Antes, Youz en Brijder – ook onderdelen van Parnassia Groep - hebben ook veel ervaring met het voorkomen en bevorderen van mentale gezondheid. Waar mogelijk bundelen we onze kennis en ervaring. En gaan we samen op. Zo kunnen we je een breed palet aan activiteiten bieden. Die ook echt landen en effect hebben op de gezondheid van jouw cliënt of (gewenste) doelgroep.

Meer informatie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven? Er zijn twee nieuwsbrieven in Haaglanden gericht op cliënten. In Rijnmond op partners die willen samenwerken. Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Haaglanden  Rijnmond

Contact

Heb je vragen, wil je samenwerken, bijdragen of andere opmerkingen? Wij kijken ernaar uit. Neem contact op met: Jeltje Kramer, manager Indigo preventie Rijnmond, T 06 52568297 of stuur een email.

Of bij afwezigheid: Secretariaat Preventie Indigo Rijnmond

qoute samen gaan we voor: Iedereen mentaal gezond!

Samen gaan we voor: Iedereen mentaal gezond!