We bieden (gratis) preventieactiviteiten, zoals specifieke trainingen en cursussen online of in de buurt

Voor iedereen, van jong tot oud. Er is geen verwijsbrief nodig en iedereen kan zichzelf per activiteit aanmelden. Ook biedt Indigo andere preventieactiviteiten zoals voorlichting, spreekuren en trainingen op scholen en voor organisaties en bedrijven. Heb je interesse in een offerte op maat of heb je aan andere vraag? Neem dan contact op. 

Indigo Preventie Noord-Holland: preventie@indigonoordholland.nl | 088 357 11 00
Indigo Preventie Haaglanden: preventie@indigohaaglanden.nl | 088 357 10 60
Indigo Preventie Rijnmond: preventie@indigorijnmond.nl | 088 357 17 00 

Training | Omgaan met verlies

Stap voor stap de draad weer oppakken  

Meerdere bijeenkomsten van twee uur waarin er aandacht wordt besteed aan wat er komt kijken bij verlies en bij het weer oppakken van de draad van jouw leven. Dit kan gaan over verlies van een dierbare, je gezondheid, werk, financiën of een kleiner wordend netwerk.

Piep zei de muis

'Piep zei de muis' is een training voor kinderen die extra steun nodig hebben omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van stress en spanningen. De training bestaat uit 10 bijeenkomsten van 1,5 uur. 

Pleinverhalen 8-12 jr

De groepstraining 'Pleinverhalen' is voor kinderen van 8 tot 12 jaar met milde sociaal-emotionele uitdagingen in hun dagelijks leven. In 8 wekelijkse bijeenkomsten werken we aan het versterken van de sociale vaardigheden van de kinderen.

Ik Rouw van jou 8-12 jr

'Ik rouw van jou' is een lotgenotengroep voor kinderen van 8 tot 12 jaar waarvan een ouder of ander familielid drie maanden of langer geleden is overleden. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur. 

Rouw op je dak (12-18)

'Rouw op je dak' is een training voor jongeren van 12 tot 18 jaar waarvan een ouder, broer of zus langer dan drie maanden geleden is overleden. Hier kunnen jongeren hun verhalen uitwisselen emn creatieve opdrachten doen. 

Training | Mental Health First Aid

Eerste hulp verlenen bij psychische problemen 

Als iemand zijn vinger snijdt of zijn hoofd stoot, pak je de EHBO-koffer. Maar wat als je geliefde of buurman een paniekaanval krijgt of depressief overkomt? In de training 'Mental Health First Aid' leer hoe je je eerste hulp kunt bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen. 

Uit je hoofd - In je lijf

In de training 'Uit je hoofd - In je lijf' leer je hoe je onrust in je hoofd kan verminderen. In 5 bijeenkomsten van 1,5 uur leer je weer te voelen. Meld je gratis aan. 

Back2flow

Wil je minder gestrest zijn, beter in je vel zitten en meer flow ervaren? Meld je dan aan voor het online programma 'Back2flow' en voorkom stress en een burn-out.  
 

Familieadviesgesprek

In 1 of meerdere gesprekken bespreken we welke invloed stress, spanning, psychische en  lichamelijke klachten kunnen hebben op ieder gezinslid om jullie als gezin te versterken. Bijvoorbeeld op je kinderen of je partner. 

​​

ACT Your Way

Heb je moeite met het maken van keuzes en heb je veel stress? Veel jongeren hebben hier last van. Tijdens de training 'ACT your way' leer hoe je om kunt gaan met negatieve gedachtes, gevoelens en situaties die je lastig vindt. 

Training In Controle

De training 'In controle' is voor jongeren van 12 t/m 16 jaar (op het voortgezet onderwijs) die op sociaal-emotioneel gebied een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De training leert hen omgaan met hun boosheid. 

Omgaan met stress (17-27 jaar)

Heb jij vaak last van stress? Wil je leren hoe je deze stressklachten aanpakt? Meld je dan aan voor de training 'Omgaan met stress' en leer hoe je jouw stress kunt verminderen. 

Training Rots en water

De training 'Rots en water' maakt kinderen weerbaarder en sociaal vaardiger via spel en fysieke vaardigheden. Tijdens de training leren kinderen hoe meer zelfvertrouwen en zelfbeheersing ontwikkelen. 

Steungroep Rouw

Lijkt het je fijn om jouw rouwgevoelens te delen met anderen? Meld je dan gratis aan voor de steungroep 'Rouw'. In een klein groepje gaan we 4 weken lang stilstaan bij rouw, herinneringen en hoe nu verder.

Cool little kids

Bang voor onbekende mensen, angst om alleen te zijn, moeite met afscheid nemen: herken jij je peuter of kleuter hierin? En woon je in Rotterdam? Meld je dan gratis en vrijblijvend aan voor de training Cool Little Kids.

Rouw op je dak (17+)

‘Rouw op je dak’ is er voor jongvolwassenen van 17 t/m 27 jaar die behoefte hebben aan een plek waar je stil kunt staan bij rouwen om degene die je bent verloren en alles wat erbij komt kijken. Tijdens de bijeenkomsten delen we ervaringen en leer je om beter om te gaan met je verlies. 

Alles Kidzzz

In de training 'Alles Kidzzz' leren kinderen hoe ze problemen op een positieve manier kunnen aanpakken. Zonder ruzies en zonder vechten. De training is voor kinderen tussen 8-12 jaar. 

KOPP-KOV Volwassenen (25+)

Ben je opgegroeid met een ouder met een psychische kwetsbaarheid en/of verslavingsproblemen? En heb je behoefte aan informatie of tips voor jezelf om hier mee om te gaan? Of aan een plek om je verhaal kwijt te kunnen bij mensen die hetzelfde meemaken? Meld je aan voor de training. 

Amigo's

Amigo's zijn individuele trainers die individuele kinderscoaching op school bieden. In een individueel traject kunnen zij kinderen van 8 tot 13 jaar helpen met het verbeteren van hun psychosociale vaardigheden. 

Pittige jaren

  • Is jouw kind tussen de 3 en 8 jaar?
  • Vertoont jouw kind pittig gedrag?
  • Wil je graag handvatten hoe op een positieve manier met lastig gedrag om te gaan?

Dan is de training pittige jaren iets voor jou!

Ouder-kind interventie (VIPP-SD)

Wil je weten hoe je op een positieve manier kan omgaan met ongehoorzaamheid, driftbuien of boos gedrag? En hoe je als ouder zelfverzekerder in de opvoeding kan staan? De methode VIPP-SD kan hier een belangrijke rol in spelen.

Ouder-baby interventie

Voel je je onzeker en heb je vragen over het contact tussen jou en je kindje? Voel je je somber? Heb je vragen over slapen, eten, huilen? Dat is heel normaal. De eerste maanden na de bevalling kunnen heel pittig zijn voor jou en het gezin. 

Ouderschap in balans

8-weekse cursus voor ouders met stressklachten en opvoedvragen om beter in balans te komen bij stressvolle gebeurtenissen. Hoe zorg ik goed voor mijzelf en mijn kind?

Billy Boem Brussen-groep

De Billy Boem Brussen-groep is speciaal voor kinderen van 8-12 jaar die een broer of zus (brussen) hebben met een psychische ziekte, stoornis of beperking. Door verhalen te delen en het doen van activiteiten leren de kinderen beter omgaan met moeilijke situaties die zij tegenkomen.

Workshop | Geen paniek

Heb je last van paniek? Vraag je je af hoe je rustig blijft? Meld je dan aan voor de workshop 'Geen paniek' en leer meer over paniekkklachten, hoe ze kunnen ontstaan en hoe je ermee omgaat. 

Deskundigheidsbevordering: Een steuntje in de rug

Ons doel is om jou als professional in staat te stellen om signalen in de sociaal-emotionele ontwikkeling tijdig te identificeren. Zo kunnen we samen werken aan een veilige, kansrijke en gezonde opgroeiperiode voor alle kinderen in Rotterdam. Door vroegtijdige herkenning van sociaal-emotionele problematiek kunnen we preventieve maatregelen nemen die een wereld van verschil kunnen maken in het leven van een kind.

Training Slagkracht

Voor kinderen van gedupeerde ouders toeslagenschandaal

De 'Training Slagkracht' is voor kinderen van gedupeerde ouders van het toeslagenschandaal. Tijdens 8 bijeenkomsten van 2 uur deel je jouw ervaringen met anderen. Meld je gratis aan.

Workshop | Communicatie

Betere communicatie leidt tot betere relaties

Contacten met anderen zijn belangrijk voor je welzijn en geluk. In deze workshop staan we stil bij wat je zegt én bij wat je uitstraalt. 

Informatiebijeenkomst scheiding

Hoe beleven kinderen een scheiding?

Tijdens de bijeenkomst wordt er informatie gegeven over hoe kinderen een scheiding beleven en hoe ouders hun kind(eren) daarbij kunnen helpen.

Workshop | Meer contact

Leren communiceren en relaties opbouwen 

Een eenmalige bijeenkomst van twee uur waarin er ideeën worden uitgewisselt over het maken en onderhouden van contacten. Maak daarnaast kennis met verschillende technieken die hier aan kunnen bijdragen.

Omgaan met borderline

Voor direct betrokkenen

In de training 'Omgaan met borderline (voor direct betrokkenen)' leer je meer over borderline, hoe je omgaat met een familielid met borderline en hoe je zelf overeind blijft. De training bestaat uit 10 bijeenkomsten. 

Workshop | Voluit leven

Een waardevol leven binnen je mogelijkheden

In een eenmalige bijeenkomst van twee uur maak je kennis met hoe je anders kunt omgaan met lastige gevoelens. Je krijgt hierbij een introductie in mindfulness technieken om meer "voluit" te leven.

Mindful Ouderschap

Bewuster opvoeden

Woon je in de betreffende gemeente en heb je kinderen? En is het soms wat teveel in je gezin? Draai(de) je overuren? Of liepen/ lopen werk en privé te veel door elkaar heen? Logisch dat je je niet fijn voelt of voelde – en dat kan soms nog maanden nasudderen. Volg dan deze online training.

Workshop | Ontdekkingsreis

Maak in een vogelvlucht kennis met ons aanbod

In deze workshop komt ons populairste aanbod naar voren. Aan de hand van meerdere gezondheidsthema’s bespreken we verschillende onderwerpen zoals: Meer zelfvertrouwen, Assertiviteit en Minder piekeren. 

Workshop | Meer geluk (55+)

In gesprek over kwaliteit van leven bij het oud(er) worden

Ontdek hoe je meer bewust kunt worden van je eigen levenshouding, krijg inzicht in de verschillende mogelijkheden die je hebt, en leer je de impact te begrijpen die je zelf kunt hebben op je eigen leven. 

Training | CRAFT

Voor familie en naasten van een problematisch gebruiker/verslaafde

Ondersteuningsgroep voor familie en naasten van een problematisch gebruiker of verslaafde. 

Training | Beter slapen

Aan de slag met het verbeteren van je nachtrust

Meerdere bijeenkomsten van twee uur waarin je leert waarom je slaapgedrag is zoals het is en wat je kunt doen om een betere nachtrust te krijgen.   

Training | Mindfulness

Leer te leven in het hier en nu

Meerdere bijeenkomsten van twee uur waarin je in groepsverband aan de slag gaat met mindfulness. Het is een geaarde training waarbij meditatieve vaardigheden worden geleerd. Naast het ervaringsleren komen er ook educatieve onderwerpen aan bod.   

Training | Op zoek naar zingeving (55+)

Werken aan een betekenisvol leven

Meerdere bijeenkomsten van twee uur waarin stil wordt gestaan bij de vraag wat jouw leven zin en betekenis geeft. Zin in je leven is niet altijd vanzelfsprekend. Soms moet je de zin in je leven opnieuw vinden of zelf maken.

Training | Meer zelfvertrouwen

Werken aan een positiever zelfbeeld

Meerdere bijeenkomsten van twee uur waarin je werkt aan je zelfvertrouwen. Leer op een andere manier naar jezelf te kijken waardoor je je uiteindelijk beter gaat voelen. 

Training | Voluit leven

Een waardevol leven binnen je mogelijkheden 

In meerdere bijeenkomsten van twee uur ga je aan de slag met 'voluit leven' en leer je onder andere hoe je anders kunt omgaan met lastige gevoelens. Het aanleren van Mindfulness technieken zijn een rode draad hierbij.

Training | Meer contact

Leren communiceren en relaties opbouwen 

Meerdere bijeenkomsten van twee uur waarin er ideeën worden uitgewisselt over het maken en onderhouden van contacten. Maak daarnaast kennis met verschillende technieken die hier aan kunnen bijdragen.

Training | Youth Mental Health First Aid

Als een jongere tijdens het sporten een blessure oploopt, dan weet je vaak wel welke hulp je moet verlenen. Maar wat doe je als je zoon of dochter, een leerling of een lid van de sportclub zichzelf beschadigd, een eetstoornis lijkt te ontwikkelen of uitspraken doet over zelfmoord? Met de training Youth Mental Health First Aid (YMHFA) vergroot je je kennis over psychische aandoeningen bij jongeren, leer je signalen van mentale klachten te herkennen en op gepaste wijze te reageren.

Training | Opkomen voor jezelf

Aan de slag met assertiviteit

Meerdere bijeenkomsten van twee uur waarin je leert hoe je op een assertieve manier kunt opkomen voor jezelf, hoe je beter kunt zeggen wat je wilt zeggen en hoe je je mening kunt geven.