Activiteiten voor kind en jeugd

Activiteiten voor kind en jeugd

200x200+blije+meisjes.png

Kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP/KOV) lopen een verhoogd risico om zelf ook psychische- of verslavingsproblemen te ontwikkelen. De gemeente Rotterdam biedt samen met Indigo preventie ondersteuning in het contact en de opvoeding.

Op 35-jarige leeftijd heeft maar liefst 65% van de kinderen van ouders met psychische klachten zelf psychische klachten. Of stemmingsklachten, zoals angst of depressie. Terwijl dit bij kinderen van ouders die geen psychische klachten hebben, 25% is. 

Onze collega Anouk Sijbenga, programmaleider jeugd, kan hierover meepraten: 

“Als KOPP-kind, herken ik veel thema’s waar KOPP- kinderen mee te maken hebben uit mijn eigen jeugd. Je schamen om een vriend(in) mee naar huis te nemen bijvoorbeeld. In mijn geval liep mijn vader tijdens zijn depressie alleen maar in zijn pyjama/badjas door het huis. Hij kreeg medicatie en had gesprekken met de huisarts, maar naar mij is er nooit omgekeken door de professionals die hielpen. Ik ben ervan overtuigd dat ik hem beter had kunnen begrijpen als ik meer uitleg had gekregen over wat een depressie is.”

Lees het hele interview met Anouk op de site van AKWA GGZ. Daarin ook diverse kinderen aan het woord. En wat we nog meer kunnen betekenen naast de onderstaande trainingen.

Gezien de omvang van de KOPP/KOV-doelgroep en de ernstige gevolgen, is het essentieel dat deze problematiek wordt voorkomen. En niet langer van generatie op generatie doorgaat. Weer gelukkig opgroeien en goed genoeg opvoeden! Daar gaan we voor.

Gratis trainingen

Kinderen en ouders woonachtig in Rotterdam, Brielle, Spijkenisse en Hellevoetsluis kunnen bijvoorbeeld onderstaande trainingen kosteloos volgen
(kijk in het totale cursusaanbod wat precies in welke gemeente plaatsvindt):

  • Ouder Baby Interventie (ouder(s) van 0-1 jarigen): Een interventie voor ouders met psychische problemen die net een baby hebben gekregen. Als een ouder niet zo lekker in zijn vel zit en diegene is net ouder geworden, is dat behoorlijk zwaar. De trainer helpt de band tussen ouder en kind te versterken. Dit wordt gedaan door middel van o.a. het maken van video-opnames en deze bespreken tijdens huisbezoeken. Zo kan de ouder leren om op de juiste manier te reageren op de signalen die het kind afgeeft, zodat zij beiden die hechte band krijgen, die zo nodig is voor een goede ontwikkeling. De interventie bestaat uit 8 a 10 huisbezoeken van 1 a 1,5 uur
  • VIPP-SD (ouder(s) van 1-4 jarigen): VIPP-SD is gericht op ouders met psychische problemen met een kind in de leeftijd van 1-4 jaar. Het doel van deze interventie is het verminderen van gedragsproblemen bij kinderen door het versterken van ouderlijke sensitiviteit en het bevorderen van consistente maar sensitieve disciplinering. Dit wordt gedaan door middel van o.a. het maken van video-opnames en deze bespreken tijdens huisbezoeken. De interventie bestaat uit ongeveer 8 huisbezoeken van 1 a 1,5 uur.
  • Billy Boem (8-12 jaar): Een groep voor kinderen die extra steun kunnen gebruiken, omdat er thuis stress is of er spanningen zijn. Ze kunnen vragen stellen aan andere kinderen en met anderen leuke dingen doen. Ook ervaren ze het vaak als erg prettig dat ze merken dat ze niet de enige zijn waar thuis soms stress is. Ze leren kinderen hun eigen gevoelens herkennen en uiten. Het zijn 10 bijeenkomsten van 1,5 uur. 
  • Piep zei de muis (4-8 jaar): Een training voor kinderen die extra steun nodig hebben omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van stress en spanningen. Bijvoorbeeld door een inbraak of brand, als een ouder ernstig ziek is of depressief is, of er sprake is van een scheiding, ruzie of geweld. Andere voorbeelden waar u aan kunt denken: als iemand komt te overlijden of bij een ernstig ziek broertje of zusje. Op een stoere en leuke manier leren zij vaardigheden zoals contact leggen met andere kinderen, opkomen voor jezelf, omgaan met emoties. De groep bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur én ouderbijeenkomsten.

     
     

  • KOPP Doe-Praat groep (8-12 jaar): Een lotgenotengroep voor kinderen die een ouder hebben met psychische problemen of verslavingsproblemen. Zij ervaren in de groep (h)erkenning, mogen praten over hun ervaringen ten aanzien van de ziekte van hun ouder en oefenen met het opdoen van diverse vaardigheden als assertiviteit, vragen om steun en herkennen van gevoelens. Na afloop van de interventie hebben de kinderen minder negatieve gevoelens en ervaren ze meer sociale steun en acceptatie. De groep bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur én een ouderbijeenkomst.


     

  • KOPP Doe-Praat groep (12 – 16 jaar) cq Time4U: Een lotgenotengroep voor jongeren die een ouder hebben met psychische - of verslavingsproblemen. Jongeren kunnen hun verhaal kwijt: praten, luisteren naar anderen met dezelfde ervaring en doen (creatieve) opdrachten. Geheel veilig. Met als resultaat: Mìnder schuldgevoel, gevoel van schaamte en verantwoordelijkheid. En méér informatie over verslaving en/of psychische ziekten. Ook ervaar je hulp uit je omgeving door voor jezelf te leren opkomen en meer zelfvertrouwen. Het is 8x 1,5 uur. Ben je erbij? In de video’s hieronder meer info.


     

  • KOPP groep (12-15 jaar) en KOPP groep (16-23 jaar) cq Time4U+: geeft alleen collega zorgorganisatie Youz.


     

Aanmelden

Aanmelden kan via preventie@indigorijnmond.nl. Of stel gerust je vragen.