Activiteiten voor kind en jeugd

Activiteiten voor kind en jeugd

200x200+blije+meisjes.png

Kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen lopen een verhoogd risico om zelf ook psychische- of verslavingsproblemen te ontwikkelen. De gemeente Rotterdam biedt samen met Indigo preventie ondersteuning in het contact en de opvoeding.

Op 35-jarige leeftijd heeft 65% van de kinderen van ouders met psychische klachten zelf psychische klachten. Bij kinderen van ouders die geen psychische klachten hebben is dit 25%. Gezien de omvang van de KOPP/KOV-doelgroep en de ernstige gevolgen is het essentieel dat deze problematiek, die van generatie op generatie doorgaat, wordt voorkomen. 

Gratis trainingen

Kinderen woonachtig in Rotterdam, Spijkenisse en Hellevoetsluis kunnen onderstaande trainingen kosteloos volgen:

  • Ouder Baby Interventie (ouder(s) van 0-1 jarigen): Een interventie voor ouders met psychische problemen die net een baby hebben gekregen. Als een ouder niet zo lekker in zijn vel zit en diegene is net ouder geworden, is dat behoorlijk zwaar. De trainer helpt de band tussen ouder en kind te versterken. Dit wordt gedaan door middel van o.a. het maken van video-opnames en deze bespreken tijdens huisbezoeken. Zo kan de ouder leren om op de juiste manier te reageren op de signalen die het kind afgeeft, zodat zij beiden die hechte band krijgen, die zo nodig is voor een goede ontwikkeling. De interventie bestaat uit 8 a 10 huisbezoeken van 1 a 1,5 uur
  • VIPP-SD (ouder(s) van 1-4 jarigen): VIPP-SD is gericht op ouders met psychische problemen met een kind in de leeftijd van 1-4 jaar. Het doel van deze interventie is het verminderen van gedragsproblemen bij kinderen door het versterken van ouderlijke sensitiviteit en het bevorderen van consistente maar sensitieve disciplinering. Dit wordt gedaan door middel van o.a. het maken van video-opnames en deze bespreken tijdens huisbezoeken. De interventie bestaat uit ongeveer 8 huisbezoeken van 1 a 1,5 uur.
  • Piep zei de muis (4-8 jaar): Een training voor kinderen die extra steun nodig hebben omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van stress en spanningen. Bijvoorbeeld door een inbraak of brand, als een ouder ernstig ziek is of depressief is, of er sprake is van een scheiding, ruzie of geweld. Andere voorbeelden waar u aan kunt denken: als iemand komt te overlijden of bij een ernstig ziek broertje of zusje. Op een stoere en leuke manier leren zij vaardigheden zoals contact leggen met andere kinderen, opkomen voor jezelf, omgaan met emoties. De groep bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur én ouderbijeenkomsten.

  • KOPP Doe-Praat groep (8-12 jaar): Een lotgenotengroep voor kinderen die een ouder hebben met psychische problemen of verslavingsproblemen. Zij ervaren in de groep (h)erkenning, mogen praten over hun ervaringen ten aanzien van de ziekte van hun ouder en oefenen met het opdoen van diverse vaardigheden als assertiviteit, vragen om steun en herkennen van gevoelens. Na afloop van de interventie hebben de kinderen minder negatieve gevoelens en ervaren ze meer sociale steun en acceptatie. De groep bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur én een ouderbijeenkomst. 

  •  Time4U

  • Time4U+

 

Aanmelden

Aanmelden kan via preventie@indigorijnmond.nl. Hier kunt u ook uw vragen stellen.