"Ik snap het gedrag van mijn kind niet"

Aan de slag met gedragsproblemen bij kinderen

200x200+blije+vrouw+en+kind.png

Alle kinderen hebben wel eens problemen met hun gedrag. Dat hoeft op zich niet problematisch te zijn. Het wordt pas een probleem als het lang duurt, ze ernstig zijn voor het kind zelf of voor de omgeving, of wanneer het probleem heel vaak voorkomt. Vaak spelen verschillende factoren een rol. Zoals aanleg en de ontwikkeling van het kind. Maar ook omgevingsfactoren spelen een rol, zoals gepest worden, ziekte of spanningen in het gezin.

Soms is het gedrag van je kind zo heftig dat je hulpt zoekt. Meer weten over gedragsproblemen bij kinderen, lees informatie over symptomen en behandeling.

Aan de slag met gedragsproblemen? Bekijk de praktische tips van onze specialisten, volg een gratis cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. De huisarts kan je en jouw kind helpen (vaak zonder dat je een eigen risico betaalt) of verwijzen naar één van onze kind- en jeugdspecialisten, werkzaam bij Youz.

Gedragsproblemen bij kinderen zijn voor ouders, leerkrachten, sportleraren en familieleden niet altijd even makkelijk te snappen. Laat staan te herkennen. Onderstaande signalen kunnen duiden op een gedragsprobleem:

  • eet- en slaapproblemen
  • lusteloosheid
  • hoofd- of buikpijn
  • tegendraads gedrag
  • druk of opvallend stil
  • agressief of snel boos
  • tegenvallende schoolresultaten
  • spijbelen
  • vandalisme
  • drugs- of alcoholgebruik

Tips bij gedragsproblemen kinderen

We geven graag 5 tips hoe om te gaan met kinderen met gedragsproblemen.

1. Bied structuur

Zorg voor veel duidelijkheid en structuur in huis. Maak duidelijke regels voor in het gezin en maak deze zichtbaar. Op die manier wordt de wereld van jouw kind veiliger, overzichtelijker en voorspelbaarder.

2. Luister en praat

Luister en praat met je kind en neem emoties en gevoelens serieus. Laat merken dat je hem of haar begrijpt. Dan voelt hij of zij zich veilig en kan er ook samen gezocht worden naar een mogelijke aanpak van de situatie.

3. Onderscheid lastig en niet lastig gedrag

Maak altijd onderscheid tussen lastig en niet lastig gedrag. Probeer vooral positieve aandacht te geven (complimenten voor gewenst en positief gedrag), maar grijp in als het gedrag niet kan.

4. Samen dingen doen

Onderneem samen activiteiten met je kind.

5. Doe het niet alleen

Bespreek de problemen met de school van het kind, de huisarts of familieleden, dan sta je er niet alleen voor.

Volg een cursus

Volg je liever een gratis workshop van één van onze specialisten? Dat kan! Meld je dan nu aan voor een workshop bij jou in de buurt.

Zoek deskundige hulp

Soms is er meer hulp nodig dan deze tips. Neem dan contact op met huisarts. Hij kan je en je kind zelf helpen of verwijzen naar één van onze specialisten. 

Persoonlijke behandeling bij jou in de buurt

Bij Indigo bestaat een behandeling uit gemiddeld twaalf gesprekken met een hulpverlener. Je krijgt inzicht in jouw situatie en handvatten waarmee je vervolgens zelf verder kunt. Onze behandelaren helpen je en je kind in de praktijk bij je eigen huisarts of in een gezondheidscentrum bij jou in de buurt. De behandeling is persoonlijk, afgestemd op jou, je kind en jullie klachten: kortdurend als het kan en langer als het nodig is.

Bekijk de mogelijkheden voor hulp​​​​​​​

Cursussen & trainingen

Pak snel de draad van het dagelijkse leven weer op. Op advies van de huisarts of behandelaar kun je bij Indigo trainingen volgen hoe om te gaan met gedragsproblemen bij kinderen. 

Online aanvulling op de behandeling of cursus

Internet vult een behandeling of cursus goed aan. Bij Indigo kun je naast individuele gesprekken ook thuis aan de slag met online huiswerkopdrachten. Deze combinatie van face-to-face en online hulpverlening heet ‘blended hulp'. Hoe het precies werkt? Lees de brochure over ‘blended hulp'.

Mindful parenting uitgelicht

Cursus Mindful Parenting

Cursus Mindful Parenting

27-35-jarigen in Rotterdam: is het soms wat teveel in je gezin vanwege corona? Volg dan de gratis online training Mindful Parenting.