Ouderschap

Ouderschap

ouderschap+200.jpg

Een goede ouder zijn voor je kind. Dat is het streven van iedere ouder. Toch is het ouderschap in de dagelijkse praktijk niet altijd even makkelijk. Bijvoorbeeld wanneer je kind opstandig is, je gestrest bent of niet lekker in je vel zit. 

Met de interventies van Indigo Preventie geven we je graag handvatten en een steuntje in de rug. We bieden verschillende trainingen waarin je samen met andere ouders wekelijks samenkomt. Ook is het mogelijk om met je baby of peuter één op één advies te krijgen.

Ouderschapstrainingen

 • Pittige Jaren
  Ben je een vader of moeder met jonge kinderen van 3 t/m 8 jaar en valt opvoeden je soms pittig, zwaar of heftig? Tijdens de training Pittige Jaren ontvang je handvatten over de opvoeding. Je leert met boosheid van je kind omgaan. En sociale vaardigheden van je kind vergroten. Opvoeden is soms pittig, maar gelukkig zijn er ook momenten waarop ouders later met vertedering terugkijken of om kunnen lachen. Laten we samen deze positieve momenten vergroten! Klik hier voor meer informatie.

  ‘Leuk om de ervaringen van andere ouders te horen. Hun tips heb ik zelf kunnen toepassen’
   
 • Mindful Ouderschap
  De training Mindful Ouderschap helpt je om uit de ‘stress-van-alledag’ te stappen en meer in het ‘hier-en nu’ te zijn met je kind. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor contact en geniet je meer van het samenzijn met je kind. De training helpt je ook bewust te worden van je eigen reactiepatronen in stressvolle situaties en geeft je handvatten om hiermee om te gaan. Ook leer je goed voor jezelf te zorgen, de basis van goed ouderschap. Klik hier voor meer informatie.

  ‘Na de cursus weet ik hoe ik rustiger kan reageren op lastig gedrag van mijn kind’ 
   
 • Ouderschap in balans
  Als je zelf kampt met stress, psychische klachten of verslavingsproblemen is het soms lastig de balans te vinden in de opvoeding. De training Ouderschap In Balans helpt je daarbij! Gevoelens zoals opgejaagdheid, schuld, schaamte en eenzaamheid kunnen in de weg staan om van het ouderschap te genieten. Tijdens de training deel je deze gevoelens met een preventiedeskundige en andere ouders. Ook wisselen we onderling tips uit om zo van elkaar te leren. Klik hier voor meer informatie.

  ‘De combinatie opvoeden en mentale klachten is soms best zwaar. Ik ben blij dat ik nu met andere ouders kan praten’
   

  Individuele interventies

 • Ouder-baby interventie
  Voel je je onzeker en/of heb je vragen over het contact tussen jou en je baby? Voel je je somber? Heb je vragen over slapen, eten, huilen? Dat is heel normaal. De eerste maanden na de bevalling kunnen heel pittig zijn voor jou en je gezin. Wij kunnen je ondersteunen om de band tussen jou en je kind te versterken en je zelfverzekerder te voelen. Zo bouw je op een positieve manier een band met je kindje op. Staan onzekerheden je minder in de weg. En kan je meer genieten van je baby en alles daar omheen. We maken video-opnames, zodat we samen kunnen terugkijken wat er goed ging en wat nog meer zou helpen. Klik hier voor meer informatie.

  ‘De relatie met mijn kind is hersteld en ik zie dingen weer positief in’ 
   
 • Ouder-kind interventie
  Is jouw kind tussen de 1 en 6 jaar en wil je weten hoe je op een positieve manier kan omgaan met ongehoorzaamheid, driftbuien of boos gedrag van je kind? Of hoe je als ouder zelfverzekerder in de opvoeding kan staan? Wij kunnen je ondersteunen. Wij helpen je stapsgewijs om het gedrag van je kind beter te begrijpen. En de sfeer in huis en de band met je kind te verbeteren en grenzen en regels te stellen. Hierdoor wordt het makkelijk om je kind positief op te voeden! We maken video-opnames, zodat we samen kunnen terugkijken wat er goed ging en wat misschien nog meer zou helpen. Klik hier voor meer informatie. 

  Door de video-interventie heb ik geleerd hoe ik op een positieve manier kan aansluiten bij het speelgedrag van mijn kind’


 

Boekentips

Tips voor boekjes voor ouders met psychische of verslavingsproblemen:

 • ‘Een knipoog en een knuffel’. Praktische opvoedtips, download het hier.
 • ‘Het weerbericht van mijn ouder’. Voorleesboek voor kinderen van 5-8 jaar, download het hier.
 • ‘Bij ons thuis’. Voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar, download het hier.
 • ‘Als het waait in huis’. Voor kinderen vanaf 13 jaar, download het hier.
 • Verschillende informatiekaarten bieden kinderen tussen 8 en 14 jaar uitleg over de specifieke psychische ziekte of verslaving van hun ouder. Download het hier.
 • ‘Ik wil jullie iets vertellen’ van Karen Glistrup. Vol adviezen om met een kind over psychische problemen te praten.
 • ‘Kikker is boos’ van Max Velthuis. Over omgaan met emoties.