Jeb en Breinie

Jep.png

Indigo is betrokken geweest bij een werkgroep om mee te denken over het maken van een breinbijsluiter voor kinderen 8-12 jaar.  Daarnaast hebben kinderen uit 1 van onze KletsKOPPen groepen input gegeven op een eerdere versie van de breinbijsluiter.

Op 1 juli is de *breinbijsluiter live gegaan www.breinbijsluiter.nl.  De korte filmpjes zijn heel goed binnen diverse werksettings te gebruiken.

Inzicht krijgen in hoe het brein werkt en wat je kunt doen om goed voor je brein te zorgen, is voor alle kinderen belangrijk. Maar in het bijzonder voor kinderen van wie je weet of vermoedt dat ze thuis in stressvolle omstandigheden opgroeien. Verteller Jep krijgt het in de animatie voor elkaar om serieuze onderwerpen aan te snijden, maar de toon toch licht en vrolijk te houden. 

De Breinbijsluiter is bedoeld voor alle kinderen, dus ook voor kinderen die zelf geen (chronische) stress ervaren bij het opgroeien. Zij leren dat dit wel het geval kan zijn voor andere kinderen en ze horen wat ze kunnen doen voor een vriendje of vriendinnetje. 

De animatie is opgeknipt in vier sequenties, elk deel heeft zijn eigen thema. In de eerste sequentie leert het kind welke functie het brein eigenlijk heeft en hoe je goed voor je eigen brein kunt zorgen. In de tweede sequentie gaat het over (chronische) stress. Het kind hoort in het derde deel wat nare ervaringen (stomme dingen) zijn en dat ze stress geven in het brein, denk hierbij aan pesten, een ouder met wie het niet goed gaat of ruzies thuis. Het laatste deel gaat over de vraag wat je kunt doen als je bepaalde dingen uit de animatie herkent bij jezelf of een vriendje of vriendinnetje.

Bij elk filmpje van de Breinbijsluiter horen werkbladen die je klassikaal of met één kind kunt gebruiken. Hier kun je de 4 filmpjes vinden: Breinbijsluiter > Professionals en kinderen | Augeo Foundation. Je vindt hier ook een uitgebreide handleiding hoe je als professional kunt werken met de breinbijsluiter, alsmede de werkbladen die je kunt gebruiken.

Veel succes en plezier met het gebruiken van de Breinbijsluiter! 

* Er is ook een breinbijsluiter voor jongeren en ouders te vinden op de website.