"Die angst maakt me hopeloos. Ik zet geen stap meer buiten de deur."

Aan de slag met angst

200x200-Indigo-direct-dichtbij.png

Soms is angst gezond, hoe raar dat ook klinkt. Angst kan je beschermen. Maar wordt het allemaal te gek, dan kan angst jouw leven verknallen. Ben je te bang om een voet buiten de deur te zetten of lig je nachten piekerend wakker? Dan is erkenning van het probleem de eerste stap. Jezelf voor de gek houden biedt geen oplossing.

Aan de slag met je angstklachten? Bekijk de praktische tips van onze specialisten, volg een gratis cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. Hij of zij kan je zelf helpen (vaak zonder dat je een eigen risico betaalt) of verwijzen naar een van onze angststoornis-specialisten. Ook leent angst zich uitstekend om 100% online met een psycholoog op te pakken. Bewezen effectief, persoonlijk en juist hulp op spanningsvolle momenten. Zo ben je snel weer je angsten de baas!

Om de diagnose 'angststoornis' te kunnen stellen, zijn er een aantal kenmerken geformuleerd waar mensen met een angststoornis aan voldoen. Als je bang of angstig bent:

  • ben je zenuwachtig
  • voel je je opgejaagd
  • pieker je veel
  • raak je snel in paniek
  • ben je bang voor een nieuwe aanval
  • vertoon je uitstelgedrag
  • tril, zweet en bloos je
  • heb je hartkloppingen, een droge mond en slappe benen
  • ben je duizelig
  • snak je naar adem

Oorzaken van angst

Een angststoornis ontstaat door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Angststoornissen komen in bepaalde families meer voor dan in andere. Dat heeft te maken met opvoeding, maar ook met erfelijkheid. Een angststoornis begint vaak na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een sterfgeval, ernstige ziekte, verhuizing of baanverlies. Maar ook leuke dingen zoals een huwelijk of de geboorte van een kind kunnen de aanleiding zijn voor een angststoornis.

Of iemand wel of niet een angststoornis krijgt heeft ook te maken met persoonlijke eigenschappen. Bijvoorbeeld: slecht voor jezelf opkomen, moeilijk gevoelens kunnen uiten, of de neiging hebben problemen en conflicten uit de weg te gaan.

Tips omgaan met angst 

1. Bedenk een ‘worstcase'-scenario

Wat is eigenlijk het ergste dat je kan overkomen in een bepaalde situatie? De kans is groot dat jouw gedachten niet reëel zijn.

2. Doe juist wat je bang maakt!

Ontwijk situaties die je bang maken liever niet. Je loopt het risico dat uw angst steeds groter wordt. Door de confrontatie met je angst aan te gaan, ervaar je dat het allemaal best meevalt.

3. Praat erover!

Praten met familie, vrienden en bekenden lucht vaak op. Het helpt om de stress te verminderen.

4. Vlucht niet in alcohol en drugs

Drank en verdovende middelen (drugs) versterken juist jouw emoties, zoals angst. Kies er juist voor gezond te eten en regelmatig te leven met volop beweging. Dat levert meer op dan vluchten voor je angst in alcohol en/of drugs.

Volg een cursus

Wil je een persoonlijke uitleg over omgaan met angst? Volg dan een workshop of cursus.

Veel van deze cursussen zijn gratis. En sommige ook online. Je kunt denken aan:

Zoek deskundige hulp

Soms is er meer hulp nodig dan deze tips. Neem dan contact op met huisarts. Hij kan je helpen of verwijzen naar een behandeling bij Indigo. Ook online. Voor meer specialistische zorg kun je ook worden doorverwezen naar PsyQ. Voor kinderen geldt dat ze terecht kunnen bij Youz.

Onze hulp bij angst

Bij Indigo bestaat een behandeling uit maximaal twaalf gesprekken met een hulpverlener. Je krijgt inzicht in jouw situatie en handvatten waarmee je vervolgens zelf verder kunt.

Je hebt de keuze uit twee smaken:

100% online

Speciaal voor angst, hebben we een bijzondere online behandeling samengesteld. Je hebt contact via videobellen, chat en mail met een behandelaar. Zelf ga je tussen de gesprekken door aan de slag met online opdrachten, speciaal op angst gericht. Net zo goed, fijn op je eigen tijd en lekker in je eigen omgeving. En nu direct starten – zonder wachttijd!

Cliënten waarderen dit met een 9,7!

Op locatie

Onze behandelaren helpen je in de praktijk van je eigen huisarts of in een gezondheidscentrum bij jou in de buurt. De behandeling is persoonlijk, afgestemd op jou en jouw klachten: kortdurend als het kan en langer als het nodig is.

Zo werkt het:

Stap 1

Als je niet lekker in je vel zit, last hebt van somberheid, je depressief voelt, voortdurend moe bent, weinig energie hebt, kun je zelf veel doen om meer grip op jouw leven te krijgen. Gratis deelnemen aan cursussen en workshops bij jou in de buurt bijvoorbeeld. Lees ook onze tips!

Stap 2

Als je er zelf niet uitkomt, ga dan naar de huisarts. Hij weet goed welke hulp het beste bij je past.

Stap 3

Soms zijn de klachten zo ernstig dat een verwijzing naar een van onze behandelaren nodig is. Dit wordt altijd overlegd.

Meestal meldt de huisarts je aan en nemen wij contact met je op. Zelf telefonisch aanmelden of via de website kan ook. Bij het maken van de eerste afspraak nemen wij aan de telefoon al een aantal vragen met je door over jouw klachten. Dit kan ook digitaal, net wat je wilt. Zo kunnen we inschatten welke behandelaar en vorm van behandeling het beste bij je past.

Stap 4

In het eerste gesprek staat je behandelaar stil bij je klachten en situatie.  We bespreken jouw mogelijkheden. Samen bepalen we daarna de beste hulp en stelt de behandelaar een behandelplan op. Hierin staan de volgende dingen:

  • de (voorlopige) diagnose;
  • de problemen waaraan je wilt werken;
  • jouw behandeldoel(en);
  • het plan van aanpak;
  • verwachting van het aantal gesprekken.

Stap 5

De behandelaar bespreekt daarna het behandelplan met je. Eventueel wordt het nog aangevuld of aangepast. Nadat jij en je hulpverlener akkoord gaan, kan de behandeling starten.

Stap 6

Vanaf nu ga jij met jouw behandelaar aan de slag!
Tijdens jouw behandeling:

  • kun je zelf online informatie lezen en oefeningen doen op een moment dat het jou uitkomt. De behandelaar bespreekt dit met je.
  • vul je op verschillende momenten (gedurende en aan het einde van de behandeling) een vragenlijst in. Zo ziet de behandelaar of je klachten verminderen.