"Ik voel me altijd vermoeid"

Slaapproblemen

200x200-Indigo-helpt-bij-slaap-problemen.png

Als je weleens één of twee nachten slecht slaapt, heb je niet meteen een slaapprobleem of slaapstoornis. Pas als je langer dan een maand slecht slaapt en daardoor overdag slechter functioneert, heb je hulp nodig. Een gestoorde slaap is vaak uiting van zowel lichamelijke als geestelijke ongezondheid. Soms is er ook sprake van slechte slaapgewoontes.

Heb je regelmatig moeite met inslapen? Of word je 's nachts wakker en val je niet meer in slaap? Pieker u regelmatig 's nachts? Ben je angstig om weer in te slapen? Deze symptomen duiden vaak op een slaapstoornis. Je voelt je oververmoeid, bent prikkelbaar, kunt je moeilijk concentreren, hebt moeite om dingen te onthouden.

Wat kun je zelf doen?

  • slaap niet overdag
  • vermijd lichamelijke inspanning binnen 4 uur voor het slapen gaan
  • voer geen inspannende gesprekken voor het slapen gaan
  • drink geen alcohol, koffie, thee of cola (slaap wordt dan minder diep)
  • ga op vaste tijden naar bed en sta op tijd op (ook in het weekeinde)

Wat kun je als familie/vrienden doen?

  • stimuleer een gezond slaapritme (vaste tijden en niet overdag slapen)
  • voer geen inspannende gesprekken voor het slapen gaan
  • doe geen inspannende activiteiten voor het slapen gaan
  • zorg dat je zelf voldoende slaap krijgt

Je kunt bij ons terecht voor kortdurende behandelingen en (online) cursussen. Ga eerst naar je huisarts. Hij/zij is het eerste aanspreekpunt. Als het kan, behandelt de huisarts of de praktijkondersteuner ggz je. Mochten zij jou niet kunnen helpen, dan word je doorverwezen naar bijvoorbeeld een behandelaar van Indigo.

Persoonlijke behandeling bij je in de buurt

Bij Indigo bestaat een behandeling uit gemiddeld twaalf gesprekken met een hulpverlener. U krijgt inzicht in jouw situatie en handvatten waarmee je vervolgens zelf verder kunt. Onze behandelaren helpen je vanuit de praktijk van je eigen huisarts of in een gezondheidscentrum bij jou in de buurt. De behandeling is persoonlijk, afgestemd op jou en je klachten: kortdurend als het kan en langer als het nodig is.

Cursussen & trainingen

Op advies van de huisarts of behandelaar kun je bij Indigo trainingen volgen hoe om te gaan met slaapproblemen. 

Online aanvulling op je behandeling of cursus

Internet vult een behandeling of cursus goed aan. Bij Indigo kun je naast individuele gesprekken ook thuis aan de slag met online huiswerkopdrachten. Deze combinatie van face-to-face en online hulpverlening heet ‘blended hulp'. Hoe het precies werkt? Lees de brochure over ‘blended hulp'.