"Ik voel me altijd vermoeid"

Slaapproblemen

200x200-Indigo-helpt-bij-slaap-problemen.png

Als je weleens één of twee nachten slecht slaapt, heb je niet meteen een slaapprobleem of slaapstoornis. Pas als je langer dan een maand slecht slaapt en daardoor overdag slechter functioneert, heb je hulp nodig. Een gestoorde slaap is vaak uiting van zowel lichamelijke als geestelijke ongezondheid. Soms is er ook sprake van slechte slaapgewoontes.

Heb je regelmatig moeite met inslapen? Of word je 's nachts wakker en val je niet meer in slaap? Pieker je regelmatig 's nachts? Ben je angstig om weer in te slapen? Deze symptomen duiden vaak op een slaapstoornis. Je voelt je oververmoeid, bent prikkelbaar, kunt je moeilijk concentreren en/of hebt moeite om dingen te onthouden.

Wat kun je zelf doen?

  • slaap niet overdag
  • vermijd lichamelijke inspanning binnen 4 uur voor het slapen gaan
  • voer geen inspannende gesprekken voor het slapen gaan
  • drink geen alcohol, koffie, thee of cola (slaap wordt dan minder diep)

Doe wel:

  • ga op vaste tijden naar bed en sta op tijd op (ook in het weekeinde)
  • zet alle beeldschermen uit 2 uur voor het slapen gaan. Of zet in ieder geval de beeldschermsterkte van je mobiel op ‘nacht’/ ‘donker’modus.
  • kies voor iets wat ontspant: een boek lezen, een spelletje doen, etc.

Wat kun je als familie/vrienden doen?

  • stimuleer een gezond slaapritme (vaste tijden en niet overdag slapen)
  • voer geen inspannende gesprekken voor het slapen gaan
  • doe geen inspannende activiteiten voor het slapen gaan
  • zorg dat je zelf voldoende slaap krijgt

Je kunt bij ons terecht voor kortdurende behandelingen en (online) cursussen. Ga eerst naar je huisarts. Hij/zij is het eerste aanspreekpunt. Als het kan, behandelt de huisarts of de praktijkondersteuner ggz je. Mochten zij jou niet kunnen helpen, dan word je doorverwezen naar bijvoorbeeld een behandelaar van Indigo.

Persoonlijke behandeling bij je in de buurt

Bij Indigo bestaat een behandeling uit gemiddeld twaalf gesprekken met een hulpverlener. Je krijgt inzicht in jouw situatie en handvatten waarmee je vervolgens zelf verder kunt. Onze behandelaren helpen je vanuit de praktijk van je eigen huisarts of in een gezondheidscentrum bij jou in de buurt. De behandeling is persoonlijk, afgestemd op jou en je klachten: kortdurend als het kan en langer als het nodig is. Meer over een behandeling op locatie.

Cursussen & trainingen

Op advies van de huisarts of behandelaar kun je bij Indigo trainingen volgen hoe om te gaan met slaapproblemen. Denk aan:

Online aanvulling op je behandeling of cursus

Bij Indigo kun je naast individuele gesprekken ook thuis aan de slag met online huiswerkopdrachten. Deze combinatie van face-to-face en online hulpverlening heet ‘blended hulp'. Hoe het precies werkt? Lees de brochure over ‘blended hulp'. Of lees meer over online opdrachten.

Behandeling slaapproblemen

Wil jij weten hoe een behandeling er uit ziet?

Zo werkt het:

Stap 1

Als je niet lekker in je vel zit, last hebt van somberheid, je depressief voelt, voortdurend moe bent, weinig energie hebt kun je zelf veel doen om meer grip op jouw leven te krijgen. Gratis deelnemen aan cursussen en workshops bij je in de buurt bijvoorbeeld. Lees ook onze tips!

Stap 2

Als je er zelf niet uitkomt, ga dan naar de huisarts. Hij weet goed welke hulp het beste bij jou past.

Stap 3

Soms zijn de klachten zo ernstig dat een verwijzing naar een van onze behandelaren nodig is. Dit gaat altijd in overleg met je. Meestal meldt de huisarts je aan en nemen wij contact met je op. Zelf telefonisch aanmelden of via de website kan ook. Bij het maken van de eerste afspraak nemen wij telefonisch al een aantal vragen met je door over jouw klachten. Dit kan ook digitaal, net wat je wilt. Zo kunnen we inschatten welke behandelaar het beste bij jou past.

Stap 4

In het eerste gesprek staat de behandelaar stil bij jouw klachten en je situatie. We bespreken jouw mogelijkheden. Samen bepalen we de beste hulp en stelt de behandelaar een behandelplan op. Hierin staan de volgende dingen:

  • de (voorlopige) diagnose;
  • de problemen waaraan je wilt werken;
  • je behandeldoel(en);
  • het plan van aanpak;
  • verwachting aantal gesprekken.

Stap 5

De behandelaar bespreekt het plan met je. Het behandelplan wordt eventueel nog aangevuld of aangepast. Nadat jullie beiden akkoord gaan, kan de behandeling starten.

Stap 6

Aan de slag! Tijdens de behandeling:

  • kun je zelf online informatie lezen en oefeningen doen op een moment dat jou uitkomt. De behandelaar bespreekt dit met je.
  • vul je op verschillende momenten (gedurende en aan het einde van de behandeling) een vragenlijst in. Zo ziet de behandelaar of jouw klachten verminderen.