"Soms heb ik het gevoel dat ik doordraai"

Aan de slag met stress

200x200-Indigo-helpt-bij-stress.png

Spanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. 12% van de bezoeken bij de huisarts heeft te maken met stress. Niet alleen werknemers, maar ook vakantiegangers en examenkandidaten krijgen klachten als de lat te hoog ligt. Heb jij last van stress? Wacht dan niet te lang en zoek hulp!

Soms is de stress zo heftig dat hulp nodig is. Aan de slag met onrust of stress-klachten? Bekijk de praktische tips van onze specialisten, volg een gratis cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. De huisarts kan je helpen (vaak zonder dat je een eigen risico betaalt) of verwijzen naar één van onze specialisten.

Signalen en klachten

Herken je de volgende signalen?

  • vaak hoofdpijn en snel geïrriteerd zijn;
  • slecht slapen en vaak moeilijk weer opstaan;
  • pijn in nek en schouders;
  • piekeren en niet meer genieten of ontspannen;
  • vaak huilbuien hebben;
  • op het werk gaat het niet lekker en je kunt je slecht concentreren.

Als je er zelf niet uit komt, is het belangrijk snel hulp te zoeken om jouw problemen aan te pakken. Er kan namelijk sprake zijn van een depressie. Indigo helpt. Met onze hulp pak je snel de draad van het dagelijkse leven weer op.

Tips: omgaan met stress

1. Krop je emoties niet op

Praat met dierbaren en vrienden over wat je bezighoudt. Niet alleen lucht het op, maar het is ook goed als anti-stress medicijn.

2. Zeg vaker nee

Stel grenzen en zeg 'nee' als je te veel hooi op je vork neemt.

3. Je ‘moet’ niets

Je hebt het gevoel dat iedereen zoveel van jou verwacht. Dat alles mis gaat als jij niets doet. Meestal moet je vooral juist veel van jezelf. En zijn het niet de anderen waarvan jij zoveel moet. Je hoeft niet perfect te zijn. Pas je doelen aan, zodat ze haalbaar zijn.

4. Beweeg meer

Bewegen helpt je hoofd leeg te maken. Het biedt geen ruimte voor piekergedachten. Tegelijkertijd maak je tijdens het sporten endorfines aan. Die bestrijden de stresshormonen en stemmen je gelukkiger.

5. Reserveer relaxtijd

Zorg voor goede balans tussen werk en privé: maak tijd vrij voor dingen die jou energie geven of juist doen ontspannen. Reserveer wekelijks tijd voor jezelf in je agenda. Vergeet dan vooral niet de smartphone uit te zetten!

Volg een cursus

Volg je liever een gratis workshop van een van onze specialisten? Dat kan! Meld je dan nu aan voor een workshop bij jou in de buurt. Veel van deze cursussen zijn gratis. Je kunt denken aan:

Zoek deskundige hulp

Soms is er meer hulp nodig dan deze tips. Neem dan contact op met huisarts. Hij kan je zelf helpen of verwijzen naar één van onze specialisten voor behandeling bij Indigo.

Persoonlijke behandeling bij je in de buurt

Bij Indigo bestaat een behandeling uit maximaal twaalf gesprekken met een hulpverlener. Je krijgt inzicht in jouw situatie en handvatten waarmee je vervolgens zelf verder kunt. Onze behandelaren helpen je bij jouw eigen huisarts of in een gezondheidscentrum bij je in de buurt. De behandeling is persoonlijk, afgestemd op jou en je klachten: kortdurend als het kan en langer als het nodig is.

Cursussen & trainingen

Snel weer verder met je leven? Op advies van je huisarts of behandelaar kun je bij Indigo trainingen volgen hoe om te gaan met stress.

Online aanvulling op je behandeling of cursus

Bij Indigo kun je naast individuele gesprekken ook thuis aan de slag met online huiswerkopdrachten. Deze combinatie van face-to-face en online hulpverlening heet ‘blended hulp'. Hoe het precies werkt? Lees de brochure over ‘blended hulp'. Of lees meer over online opdrachten.

Behandeling stress

Wil jij weten hoe een behandeling er uit ziet?

Zo werkt het:

Stap 1

Als je niet lekker in je vel zit, last hebt van somberheid, je depressief voelt, voortdurend moe bent, weinig energie heeft kun je zelf veel doen om meer grip op je eigen leven te krijgen. Gratis deelnemen aan cursussen en workshops bij je in de buurt bijvoorbeeld. Lees ook onze tips!

Stap 2

Als je er zelf niet uitkomt, ga dan naar de huisarts. Hij weet goed welke hulp het beste bij jou past.

Stap 3

Soms zijn de klachten zo ernstig dat een verwijzing naar een van onze behandelaren nodig is. Dit gaat altijd in overleg met je. Meestal meldt de huisarts je aan en nemen wij contact met je op. Zelf telefonisch aanmelden of via de website kan ook. Bij het maken van de eerste afspraak nemen wij telefonisch al een aantal vragen met je door over jouw klachten. Dit kan ook digitaal, net wat je wilt. Zo kunnen we inschatten welke behandelaar het beste bij jou past.

Stap 4

In het eerste gesprek staat de behandelaar stil bij jouw klachten en je situatie.  We bespreken jouw mogelijkheden. Samen bepalen we de beste hulp en stelt de behandelaar een behandelplan op. Hierin staan de volgende dingen:

  • de (voorlopige) diagnose;
  • de problemen waaraan je wilt werken;
  • je behandeldoel(en);
  • het plan van aanpak;
  • verwachting aantal gesprekken.

Stap 5

De behandelaar bespreekt het plan met je. Het behandelplan wordt eventueel nog aangevuld of aangepast. Nadat jullie beiden akkoord gaan, kan de behandeling starten.

Stap 6

Aan de slag! Tijdens de behandeling:

  • kun je zelf online informatie lezen en oefeningen doen op een moment dat jou uitkomt. De behandelaar bespreekt dit met je.
  • vul je op verschillende momenten (gedurende en aan het einde van de behandeling) een vragenlijst in. Zo kan de behandelaar zien of de klachten verminderen.