"Ik kan die rotperiode maar niet vergeten"

Aan de slag met een traumatisch ervaring

200x200-Indigo+helpt.png

Na een traumatische gebeurtenis krijg je te maken met allerlei emoties: bang, verdoofd, geschokt, verdrietig, schuld, gefrustreerd, boos of hulpeloos. Deze reacties zijn normaal na stressvolle incidenten en zullen in de meeste gevallen langzaam minder worden.

Mensen gaan verschillend om met trauma’s. Er is geen goede of slechte manier, maar de meeste mensen hebben baat bij de onderstaande praktische tips. Of volg een gratis cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. Hij of zij kan je zelf helpen of verwijzen naar één van onze trauma-specialisten. Ook leent trauma zich uitstekend om 100% online met een psycholoog op te pakken. Bewezen effectief, persoonlijk en juist hulp op spanningsvolle momenten. Zo leer je de gebeurtenis te verwerken en krijg je weer meer lucht en energie!

Deelnemer, juni 2020, op Zorgkaart Nederland:

“Ik raad iedereen aan die hulp nodig heeft, om zich aan te melden bij Indigo online. Pak de kans! Deze therapie leert je dat ook hele nare en moeilijke momenten bij je leven horen. Na een tijd, kijk je erop terug met een hele andere kijk dan ervoor. De pijn en verdriet gaan nooit weg, maar de hevigheid en emoties zijn een stuk acceptabeler geworden. Marloes, je bent een topper voor mij!”

Psychotrauma: wat is het?

Soms maak je iets mee in je leven waardoor je psychische klachten krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, overval of verkrachting. De meeste mensen kunnen een traumatische ervaring zelf verwerken. Maar soms lukt dat niet. De herinneringen en de daarbij behorende angstige gevoelens en/of gevoel van machteloosheid blijven terugkomen.

Posttraumatische-Stressstoornis (PTSS)

Iedereen maakt nare dingen mee. Dat hoort bij het leven. Meestal verdwijnt zo’n nare ervaring na verloop van tijd uit je gedachten. Maar soms ook niet. Sommige ervaringen zijn zo heftig dat je ze moeilijk kunt vergeten. Een overval, ernstig verkeersongeluk, (seksueel) geweld of een mishandeling bijvoorbeeld. Of een aanslag of oorlogsgeweld. Zo’n traumatische ervaring kan je leven helemaal ontregelen.

Het kost tijd om van zo’n gebeurtenis te herstellen. Je verwerkt de gebeurtenis langzaam en pakt de draad van het dagelijks leven weer op. Hoe lang zo’n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend.

Wat iemand als traumatisch ervaart, is namelijk voor iedereen verschillend. Dat is afhankelijk van iemands karakter en of diegene over zijn/haar ervaring kan praten. Maar het kan zijn dat het niet lukt de schokkende gebeurtenis te verwerken. Dat merk je aan allerlei lichamelijke en psychische klachten, zoals:

  • hartkloppingen
  • snel schrikken 
  • sombere stemming

Als je zulke klachten langer dan vier weken hebt, kan het zijn dat je een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) hebt. Dan is de gebeurtenis zo schokkend voor je geweest, dat je last houdt van veel spanning en stress. Jouw leven na die traumatische ervaring is ernstig verstoord.

Psychotrauma: twee soorten

Er wordt over het algemeen een onderscheid gemaakt in twee soorten psychotrauma’s:

  1. Psychische klachten na een eenmalige schokkende ervaring, bijvoorbeeld een ongeluk.
  2. Psychische klachten na een serie van traumatische gebeurtenissen, bijvoorbeeld oorlogservaringen, (geestelijke of seksuele) mishandeling of geweld in het gezin.

Hoe herken ik een trauma?

De meest voorkomende kenmerken van een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) zijn:

Herbelevingen:

  • Bij herbeleving lijkt het alsof je de traumatische gebeurtenis opnieuw meemaakt. Je hebt last van flashbacks:  je ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt alles weer zoals toen het gebeurde.
  • Wanneer je aan de gebeurtenis denkt, krijg je hartkloppingen, gaat trillen en zweten en kunt niet goed meer ademhalen. Je voelt je verlamd van angst.
  • Je hebt nachtmerries of enge dromen en slaapt onrustig.

Vermijden:

  • Je gaat situaties uit de weg die je aan de traumatische ervaring doen denken. Zo bescherm je jezelf tegen de heftige emoties. Je ‘vergeet’ de hele gebeurtenis of bepaalde momenten eruit. Dit heet verdringing.
  • Je voelt soms helemaal niets meer en doet alles op de automatische piloot.
  • Je ontkent wat er is gebeurd en vlucht ervoor weg door bijvoorbeeld keihard te werken of veel te drinken.
  • Je wilt niet praten over wat er is gebeurd en sluit jezelf af voor de mensen om je heen.

Verhoogde waakzaamheid:

  • Je staat altijd op scherp, schrikt snel;
  • Je voelt je voortdurend gespannen en ‘opgefokt’.
  • Je verliest snel je geduld en bent snel boos;
  • Je hebt last van plotselinge huilbuien;
  • Je beleeft nergens meer plezier aan, bent erg somber en doodmoe;
  • Je zoekt gevaarlijke situaties op; je gaat bijvoorbeeld veel te hard rijden.
  • Je gebruikt verdovende middelen zoals drugs en alcohol.
  • Je voelt je schuldig aan het gebeurde en maakt jezelf verwijten: ‘Dan had ik maar niet…’

Tips omgaan met trauma

1. Neem je gevoelens en klachten serieus

Accepteer dat er iets aan de hand is. Begin bijvoorbeeld met het bijhouden van een dagboekje. Schrijven kan een manier zijn om onder woorden te brengen wat je bezig houdt. Waar ben je bang voor? En wat doe je dan?

2. Praten lucht op

Praat over wat je is overkomen. Dit is heel belangrijk voor het verwerkingsproces. Je kunt praten met familie of vrienden, maar soms zijn problemen gemakkelijker te bespreken met iemand die je minder goed kent.

3. Pak de dagelijkse routine weer op

Houd een normaal dagritme aan en eet gezond. Probeer beetje bij beetje weer wat te doen.

Kijk zelf hoe het met je gaat en wat je aankan. Gun jezelf de tijd.

4. Zoek afleiding in zaken die je voorheen al leuk vond

Zoek afleiding, doe ontspanningsoefeningen of ga sporten, bijvoorbeeld fietsen of wandelen. Neem ook tijd om ‘leuke’ dingen te doen.

Volg een cursus

Volg je liever een gratis workshop van één van onze specialisten? Dat kan! Meld je dan nu aan voor een workshop bij jou in de buurt. Veel van deze cursussen zijn gratis. En sommige ook online. Je kunt denken aan:

Zoek deskundige hulp

Soms is er meer hulp nodig dan deze tips. Neem dan contact op met de huisarts. Hij kan je helpen of verwijzen naar één van onze specialisten voor behandeling bij Indigo. Ook online. Of verwijzen naar specialistische zorg bijvoorbeeld bij PsyQ (voor volwassenen) of Youz (voor kinderen en jongeren).

Onze hulp bij traumaverwerking

Bij Indigo behandelen we 26.000 cliënten per jaar. 31% daarvan heeft angstklachten. Een deel daarvan heeft last van PTSS. PTSS, zeker na één of enkele gebeurtenissen, is heel goed te behandelen. Bij PTSS wordt er vaak gebruik gemaakt van de traumatherapie EMDR. Deze techniek zorgt ervoor dat de emotionele lading van een nare herinnering afneemt.

Indigo behandelt ook mensen met trauma / PTSS. Een behandeling bij Indigo bestaat uit maximaal twaalf gesprekken met een hulpverlener. Je krijgt inzicht in jouw situatie en handvatten waarmee je vervolgens zelf verder kunt. Je hebt de keuze uit twee smaken:

100% online

Speciaal voor trauma, hebben we een bijzondere online behandeling samengesteld. Je hebt contact via videobellen, chat en mail met een behandelaar. We werken met EMDR op afstand, wat verbazingwekkend prima werkt. Zelf ga je tussen de gesprekken door aan de slag met online opdrachten, speciaal op trauma gericht. Net zo goed, fijn op je eigen tijd en lekker in je eigen omgeving. En nu direct starten – zonder wachttijd! Cliënten waarderen dit met een 9,7!

Deelnemer, juni 2020, op Zorgkaart Nederland: ​​​​​​

“Dit is voor mij echt een redding geweest! Binnen 3 dagen had ik mijn kennismakingsgesprek online met Marloes Kruter; 1,5 week later begon ik met EMDR-sessies. Online was voor mij de enige optie vanwege corona. En dat zelfs dan EMDR zijn werk doet, is geweldig. Ik ben weer stukje bij beetje mezelf geworden.”

Op locatie

Onze behandelaren helpen je vanuit de praktijk van je eigen huisarts of in een gezondheidscentrum bij jou in de buurt. De behandeling is persoonlijk, afgestemd op jou en je klachten: kortdurend als het kan en langer als het nodig is. Meer over een behandeling op locatie.

Heeft jouw kind een trauma, dan word jij als ouder nauw betrokken bij zijn/haar behandeling. Je krijgt handvatten aangereikt over hoe je het beste om kan gaan met jouw kind.

Behandeling trauma

Wil jij weten hoe een behandeling er uit ziet?

Zo werkt het:

Stap 1

Als je niet lekker in je vel zit, last hebt van somberheid, je depressief voelt, voortdurend moe bent, weinig energie hebt kun je zelf veel doen om meer grip op jouw leven te krijgen. Gratis deelnemen aan cursussen en workshops bij je in de buurt bijvoorbeeld. Lees ook onze tips!

Stap 2

Als je er zelf niet uitkomt, ga dan naar de huisarts. Hij weet goed welke hulp het beste bij jou past.

Stap 3

Soms zijn de klachten zo ernstig dat een verwijzing naar een van onze behandelaren nodig is. Dit gaat altijd in overleg met je. Meestal meldt de huisarts je aan en nemen wij contact met je op. Zelf telefonisch aanmelden of via de website kan ook. Bij het maken van de eerste afspraak nemen wij telefonisch al een aantal vragen met je door over jouw klachten. Dit kan ook digitaal, net wat je wilt. Zo kunnen we inschatten welke behandelaar het beste bij jou past.

Stap 4

In het eerste gesprek staat de behandelaar stil bij jouw klachten en je situatie.  We bespreken jouw mogelijkheden. Samen bepalen we de beste hulp en stelt de behandelaar een behandelplan op. Hierin staan de volgende dingen:

  • de (voorlopige) diagnose;
  • de problemen waaraan je wilt werken;
  • je behandeldoel(en);
  • het plan van aanpak;
  • verwachting aantal gesprekken.

Stap 5

De behandelaar bespreekt het plan met je. Het behandelplan wordt eventueel nog aangevuld of aangepast. Nadat jullie beiden akkoord gaan, kan de behandeling starten.

Stap 6

Aan de slag! Tijdens de behandeling:

  • kun je zelf online informatie lezen en oefeningen doen op een moment dat jou uitkomt. De behandelaar bespreekt dit met je.
  • vul je op verschillende momenten (gedurende en aan het einde van de behandeling) een vragenlijst in. Zo ziet de behandelaar of je klachten verminderen.