Eerste hulp bij psychische problemen (MHFA)

Mental Health First Aid

illustratie-MHFA.png

Weet jij wat je moet doen als iemand een paniekaanval of een psychose heeft? Want dat is net zo belangrijk als weten wat je moet doen bij een gebroken arm of een hartaanval. Hoe help je iemand in psychische nood? Je leert het in de cursus Mental Health First Aid (MHFA).

Psychische problemen komen vaak voor. Eén op de vier mensen krijgt in zijn leven zelf te maken met psychische problemen. En één op de twee mensen kent iemand in de omgeving met psychische problemen. Iemand met psychische klachten ervaart vaak een negatieve benadering en vooroordelen (stigma). Ook worden psychische klachten niet altijd op tijd herkend. Of de drempel voor het zoeken van hulp in de geestelijke gezondheidszorg is te hoog. Met MHFA help je deze drempel te verlagen en kun je iemand snel passende hulp bieden.

Voor wie is het?

Net zoals een EHBO-cursus is MHFA voor iedereen. Je hoeft geen kennis te hebben van psychiatrie of psychologie. Het is zeer geschikt voor alle mensen die met mensen werken. Denk aan leidinggevenden, sportschoolhouders of docenten. Dokters- en tandartsassistenten of vrijwilligers in de wijk, kerk, moskee of bibliotheek. Maar natuurlijk ook voor familie en vrienden en anderen die dichtbij mensen komen, zoals post- en pakketbezorgers.

Lees ook het ervaringsverhaal van Daphne, die de cursus MHFA volgde.

Wat leer je?

Je leert over psychische problemen in het algemeen en over depressie, angst, psychose en verslaving in het bijzonder. En de daarbij passende crisissituaties. Je krijgt interactieve opdrachten en oefent vaardigheden. De cursus wordt in al meer dan 22 landen gegeven en volgt een internationaal programma. Je leert de vaste BLIZZ-methode toepassen (dat staat voor Benaderen; Luisteren zonder oordeel; Informatie en steun bieden; Zoeken en stimuleren van professionele hulp EN zoeken en stimuleren van andere ondersteuning). Zo kun je straks eerste hulp verlenen bij mensen in psychische nood. Je leert:

 • psychische problemen beter te herkennen
 • zonder vooroordelen het gesprek aan te gaan
 • je eigen grenzen te bewaken

Binnen een maand (en circa 4 uur tijdsinvestering per week) kun je écht het verschil maken voor mensen:

 • heb je meer zelfvertrouwen in het bieden van eerste hulp bij psychische problemen
 • kun je op de juiste manier helpen met goede adviezen
 • weet je de juiste hulpdiensten in te schakelen

Reacties van deelnemers

Lucia Fijlstra, HR Adviseur, Forbo Flooring B.V. heeft de cursus MHFA gevolgd met drie collega’s (teamleiders productie). De aanleiding was de aanpak van het psychisch verzuim binnen de organisatie op de agenda te zetten.

Lucia over de cursus:

"Binnen onze organisatie waren wij al actief bezig met de aanpak van het psychisch verzuim toen de vitaliteitsdeskundige van de arbodienst ons op deze cursus wees. De cursus MHFA leert je in een vroeg stadium gedragsveranderingen herkennen, waardoor je de kans op uitval kunt verkleinen of zelfs voorkomen. Daarnaast geeft de cursus concrete handvatten voor een goed mens-tot-mens gesprek. Je leert vooral wat je beter wel en niet kunt zeggen en doen als er psychische problemen spelen. Ik beveel MHFA daarom van harte aan. De cursus is laagdrempelig en je hebt geen bepaalde vooropleiding nodig."

Andere anonieme reacties:

"De problematiek lijkt zo groot en abstract, maar nu voelt het wel handzamer. Minder machteloos als er zich iets voordoet."

"Ik beveel iedereen de cursus aan, al was het maar om het taboe rondom psychische problemen te doorbreken."

"Het verlaagt de drempel om op iemand af te stappen en het gesprek aan te gaan."

Praktische info

 • iedere cursus wordt gegeven door twee gecertificeerde trainers
 • een groep bestaat uit minimaal 10 en maximaal 15 personen
 • de cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 3 uur - over 4 weken verdeeld
 • deelname bedraagt €275,- (exclusief BTW)
 • ben je verzekerd bij CZ? Dan krijg je een deel van de training vergoed onder de noemer gezondheidscursus. Met andere zorgverzekeraars, zoals VGZ, Menzis en Zilveren Kruis zijn we soortgelijke afspraken aan het maken
 • je ontvangt een (Nederlandstalig) cursusboek
 • pen en notitieblok zijn inbegrepen, evenals koffie en thee
 • na afloop ontvang je een certificaat van deelname dat 3 jaar geldig is

Meer informatie of individueel inschrijven

Meer informatie of individueel inschrijven? ga naar de Scholing MHFA onder cursussen.

Inschrijven als groep in regio's Noord-Holland, Haaglanden of Rijnmond

Je kunt je ook als groep aanmelden of een in-company cursus aanvragen. Nieuwsgierig? We bespreken graag de mogelijkheden. Interesse een groepscursus in Noord-Holland, Haaglanden of Rijnmond volgen? Neem dan contact op met: :

Indigo Noord-Holland

(088) 357 11 00 | mhfa@indigowest.nl | Angelique Huiberts

Indigo Haaglanden

(088) 357 10 60 | mhfa@indigowest.nl | Ursula Dewkalie

Indigo Rijnmond

(088) 357 17 00 | mhfa@indigowest.nl | Jeltje Kramer

Wees ook het verschil!