Nieuws

Nieuws van Indigo

08 mei 2024

ervaringsverhaal200.jpg

“Iedereen krijgt te maken met persoonlijke issues bij zichzelf of bij anderen. Mijn ervaring is dat je mentale issues regelmatig tegenkomt in het vrijwilligerscircuit en ik vind het belangrijk om hier goed mee om te kunnen gaan," zegt Daphne Smit, vrijwilliger in Rotterdam.” Pasgeleden nam ze deel aan een training Mental Health First Aid (MHFA).

(bron: Home - MHFA)

“Als mensen anders zijn of anders reageren dan schrik je daar een beetje van en houd je meer afstand. Dat doe je vaak van nature. Ik heb in de training geleerd dat ik meer verbindend mag zijn als iemand ander gedrag laat zien.” Daphne ontmoet veel allerlei verschillende mensen tijdens haar vrijwilligerswerk, ze vervolgt: “Bijvoorbeeld iemand die totaal geen verbinding zoekt en ook geen oogcontact maakt. Of iemand die hele persoonlijke dingen deelt, maar heel defensief wordt als je er op ingaat. Ik vind het fijn als kan ik daar wat handiger mee kan omgaan en kan inschatten wat erachter zit.”

Psychische nood herkennen

De aanleiding om de training te volgen was een andere: “Er was voor mij een heftige trigger om de training MHFA te willen volgen. Iemand in mijn directe omgeving werd psychotisch, kwam tijdens zijn waan bij mij langs en werd agressief. Dit was een nare ervaring die veel impact had om mijzelf en mijn directe omgeving. Ik zou een psychose en psychische nood nu beter herkennen en beter weten hoe ik hiermee om kan gaan.”

Signaleren

De tactieken van MHFA past ze toe in haar buurt en tijdens vrijwilligerswerk: “Ik kan nu beter signaleren als er mogelijk mentale klachten ten grondslag liggen aan bepaald gedrag. Ook helpt het in het contact onderling bij het vrijwilligerswerk. Als voorbeeld: Het viel mij op dat een man non-verbale signalen en indirecte boodschappen niet goed oppikte en daarop paste ik mijn communicatie aan. Ook zag ik dat een andere vrijwilliger hiermee worstelde in het contact en ik hielp haar daarbij. Voor mij persoonlijk is het belangrijk om makkelijk contact te maken. Als iemand psychische issues lijkt te hebben is het ook fijn om iemand te helpen en ze jou ook opzoeken, omdat je hen op een andere manier benadert.”

Toegankelijk en verdiepend

Over de cursus is ze heel tevreden: “De cursus is heel toegankelijk. Onze geeft goed context en verdieping, ook vanuit de wetenschap. Omdat hij zelf psycholoog is neemt hij veel mee uit persoonlijke ervaring en dat maakt het interessant. Het zou heel goed zijn als veel meer mensen de MHFA training zouden volgen. We denken vaak aan EHBO bij in je vinger snijden of een brandwond, terwijl je met mentale klachten veel vaker mee te maken hebt. Ik denk dat het heel belangrijk is dat niet alleen mensen in de zorg de training volgen. Ook juist daarbuiten, want overal kom je mensen tegen die psychische problemen hebben.”