"Ik vind het lastig voor mezelf op te komen"

Aan de slag met assertiviteit

200x200+blije+man+2.png

Als assertief reageren niet vanzelf gaat, voelt u zich vaak schuldig, minderwaardig, angstig of somber. Dat levert onnodig veel spanning en stress op. Terwijl er heel goed te werken is aan de vaardigheden waarmee u zich assertiever opstelt. Onze specialist geeft u graag een paar tips om assertiever te worden.

Soms merkt u dat gebrek aan assertiviteit u belemmert in wat u wilt bereiken.

Aan de slag met assertiviteit

Lees de tips van onze specialist(en) en volg een gratis cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. De huisarts kan u zelf helpen (vaak zonder dat u een eigen risico betaalt) of verwijzen naar een van onze specialisten.

Tips voor assertiviteit

1. Ken uw grenzen

Werk, gezin, sport, vrienden, het vraagt allemaal uw aandacht. Soms is de balans zoek en met een beetje pech heeft u vooral aandacht besteed aan anderen en nauwelijks aan uzelf. Bewaak uw grenzen en ruim voldoende tijd in voor dingen waar u plezier en energie uit haalt.

2. Leer ‘nee’ te zeggen

Zo wordt uw ‘ja’ meer waard. Maak bewuste keuzes. Mensen waarderen het over het algemeen veel meer als u duidelijk laat merken wanneer u het ergens wel en wanneer u het ergens niet mee eens bent.

3. Door te vragen wordt u niet overgeslagen

Deel met anderen wat u zou helpen en u zult verrast zijn over hoeveel hulp uit soms onverwachte hoek beschikbaar is.

4. Toon initiatief

Vertel wat uw idee is voor het personeelsuitje of neem uw gezin als verrassing mee naar het pretpark.

5. Kijk goed naar anderen

U steekt er niet alleen van op hoe het moet, maar vooral dat het kan.

Volg een cursus

Volgt u liever een gratis cursus van Angelique of een van onze andere specialisten ? Dat kan! 

Bekijk beschikbaarheid voor cursus assertiviteit

Zoek deskundige hulp

Soms is er meer hulp nodig dan deze tips. Neem dan contact op met huisarts. Hij kan u zelf helpen of verwijzen naar één van onze specialisten.

Bij Indigo bestaat een behandeling uit gemiddeld twaalf gesprekken met een hulpverlener. U krijgt inzicht in uw situatie en handvatten waarmee u vervolgens zelf verder kunt. Onze behandelaars helpen u bij uw eigen huisarts of in een gezondheidscentrum bij u in de buurt. Uw behandeling is persoonlijk, afgestemd op u en uw klachten: kortdurend als het kan en langer als het nodig is.