"Ik ben onrustig, rusteloos en snel afgeleid"

Aan de slag met AD(H)D

200x200+blije+vrouw.png

Iedereen kent in zijn leven periodes van onrust. Rondrennen, de aandacht ergens niet bij kunnen houden, niet luisteren. Het hoort niet alleen bij kinderen. Ook volwassenen kunnen problemen ervaren met organisatie en planning, concentratie, hyperactief en impulsief gedrag. Er kan dan sprake zijn van ADHD. Erkenning van het probleem is de eerste stap. Jezelf voor de gek houden, biedt geen oplossing.

Soms is het onrustige gevoel in je hoofd en lichaam zo heftig dat je ermee aan de slag wil. Bekijk de praktische tips van onze specialisten, volg een gratis cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. De huisarts kan je helpen (vaak zonder dat je een eigen risico betaalt) of verwijzen naar één van onze ADHD-specialisten.

Tips omgaan met onrust

1. Wees jezelf

Pas je gedrag niet onnodig aan. Even toegeven aan je onrust kan erg opluchten. Zoek een plek of ruimte waar je jezelf kan zijn of trek je even niets aan van wat anderen vinden.

2. Zorg voor ritme

Structureer je dag met regelmatige pauzes en eetmomenten. Een ritme waarin je dagelijks rond dezelfde tijd de dingen doet, zorgt voor rust en dus minder chaos.

3. Maak een to-do lijstje, maar overdrijf niet

Overzicht en structuur helpt om je gedachten te ordenen. Plan je dag van tevoren, schrijf afspraken en de dingen die je wilt doen op. Maar houd het realistisch en kies iets wat je echt graag wilt afkrijgen. Zo kun je trots zijn op de taken die je wel hebt gedaan.

4. Vermijd prikkels

Vermijd soms even drukke plaatsen of plekken waar veel mensen je aandacht 'opeisen'.

5. Neem een pauze

Probeer tussentijds te ontspannen,  maak een wandeling of ga sporten. Het opschrijven van je gedachten voor het slapen gaan, hoort er ook bij.

Volg een cursus tegen onrust

Volg je liever een gratis workshop van één van onze specialisten? Dat kan! Meld je dan nu aan voor een workshop bij jou in de buurt.

Veel van deze cursussen zijn gratis. Je kunt denken aan:

  • ontspanningstechieken
  • mindfulness
  • omgaan met stress

Zoek deskundige hulp voor ADHD-klachten

Hulp nodig bij klachten die zelfs een huisarts of specialist niet kan verklaren? Indigo helpt. Direct en dichtbij. Ga eerst naar je huisarts. Hij/zij is uw eerste aanspreekpunt. Mocht je huisarst je niet kunnen helpen, dan word je doorverwezen naar bijvoorbeeld een behandelaar van Indigo. Je kunt bij ons terecht voor kortdurende behandelingen en (online) cursussen. 

Wil je meer specialistische zorg? Kinderen en jongeren kunnen terecht bij Youz en volwassenen bij PsyQ.

Behandeling bij Indigo

Bij Indigo bestaat een behandeling uit gemiddeld twaalf gesprekken met een hulpverlener. Je krijgt inzicht in jouw situatie en handvatten waarmee je vervolgens zelf verder kunt. Onze behandelaren helpen je in de praktijk van je eigen huisarts of in een gezondheidscentrum bij jou in de buurt. Je behandeling is persoonlijk, afgestemd op jou en je klachten: kortdurend als het kan en langer als het nodig is.

Online aanvulling op je behandeling of cursus

Internet vult een behandeling of cursus goed aan. Bij Indigo kun je naast individuele gesprekken ook thuis aan de slag met online huiswerkopdrachten. Deze combinatie van face-to-face en online hulpverlening heet ‘blended hulp'. Hoe het precies werkt? Lees de brochure over ‘blended hulp'.