Nieuws

Nieuws van Indigo

11 januari 2024

kracht+van+aandacht.jpg

Wie was er voor jou toen je jong was en je iemand nodig had om mee te praten? Bijvoorbeeld omdat je werd gepest op school? Een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland maakt meer dan twee ingrijpende ervaringen mee in hun jeugd. Zoals armoede, emotionele verwaarlozing, ouders met psychische problemen of een verslaving. Dit zorgt voor stress bij kinderen en is slecht voor hun mentale gezondheid.

Aandacht zit in kleine en grote dingen

‘Offline influencers’ zijn mensen in je leven die positieve dingen kunnen doen, zoals je buren, een sportcoach, leraar of familielid. Iedereen kan een offline influencer zijn! Echte aandacht voor elkaar, zoals praten, samen dingen ondernemen, of praktische hulp bieden, kan een groot verschil maken. En die hulp zit vaak in kleine dingen. Zo kun je een kaartje sturen, een complimentje geven, laten voelen dat het kind er niet alleen voor staat of echt luisteren naar wat de ander te vertellen heeft.

Vrienden van mijn ouders zorgden voor mij

Zo is collega Anouk Sijbenga van Indigo Preventie een KOPP/KOV kind. Ook zij heeft offline influencers in haar omgeving gehad toen ze opgroeide. Zoals haar mentor van de middelbare school die haar, als onzekere puber, in de spotlights heeft gezet toen zij naar het VWO mocht. Of vrienden van haar ouders die wel eens kwamen logeren als Anouk haar moeder in het buitenland verbleef en haar vader de zorg voor haar lastig vond. Lees hier haar verhaal.

Kinderen van ouders met psychische problemen en kinderen van verslaafde ouders hebben een groter risico om zelf psychische klachten te ontwikkelen. Indigo Preventie biedt verschillende gratis cursussen en preventieactiviteiten aan en leert hoe je zelf kunt zorgen voor offline influencers om je heen.

Kinderen inspireren met het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren het gedrag van volwassenen. Gezond opgroeien wordt een stuk gemakkelijker als je je voelt aangemoedigd. Dat is het idee van de campagne 'Kracht van Aandacht', georganiseerd door samenwerkende gezondheidsfondsen. Op de website lees je wat jij kunt betekenen als offline influencer voor de kinderen om jou heen.