Nieuws

Nieuws van Indigo

09 januari 2023

200x200+blije+meisjes+%281%29.png

Bang voor onbekende mensen, angst om alleen te zijn, moeite met afscheid nemen: herken jij een peuter of kleuter hierin? En wonen de ouders in Rotterdam? Meld hen dan gratis en vrijblijvend aan voor het onderzoeksproject Cool Little Kids

Cool Little Kids is een onderzoeksproject van Universiteit Leiden in samenwerking met o.a. Indigo Preventie en gemeente Rotterdam voor ouders met een kind van 2-6 jaar dat vaak verlegen of angstig is. Met dit project willen we erachter komen welk programma ouders het beste kan helpen om hun kind dapperder te maken en angstproblemen te voorkomen. 

Voorbeelden

In het najaar van 2022 heeft Indigo Preventie een eerste groep gegeven aan 8 ouders van kinderen variërend in de leeftijd van 3 tot 6 jaar. Het gros van deze kinderen had sociale angst, zoals ‘hoi’ zeggen tegen kinderen op school of tegen vrienden/familieleden van ouders. Óf bijvoorbeeld voor het bedanken voor het spelen na een speelafspraak. Ouders hebben geleerd hoe zij zelf minder kunnen overnemen van hun kind als zij iets spannend vinden, door in dit geval bijvoorbeeld voor hun kind te bedanken in plaats van dat je je kind leert hoe hij/zij in stapjes zelf kan bedanken. Door bijvoorbeeld eerst alleen te zwaaien, vervolgens te knikken en te zwaaien bij het weggaan, en daarna alleen bedankt te zeggen. Tussendoor kan men nog oefenen met het zeggen van bedankt in een rollenspel met de ouder. Zo raakt een kind hier meer aan gewend.

Verder gaan ouders ook aan de slag met hun (vaak) eigen onrealistische gedachtepatroon. Zoals denken dat de andere ouder van dat speelafspraakje zal vinden dat jij je kind niet goed opvoedt als je kind geen bedankt zegt. Want hoe weet jij zeker dat dit zo is?

Is dit mogelijk ook iets voor iemand die je kent om aan mee te doen? Meer informatie, een vrijblijvend gesprek of aanmelden? Bekijk https://www.indigowest.nl/over-indigo/nieuws/-/cool-little-kids-project-help-je-kind-meer-zelfvertrouwen-te-krijgen.