Nieuws

Nieuws van Indigo

18 januari 2021

200x200-Hulp+bij+mentale+klachten.png

Voel jij je somber? Misschien omdat de lockdown weer verlengd wordt? Het weer niet meezit: donker, nat en koud? Of lukt het niet goed om je goede voornemens vol te houden en baal je daar van? Logisch dat je niet blij wordt. Maar laat je niet meeslepen door je neerslachtige gevoelens. Lees onze 11 tips.

Zo’n baaldag hoort erbij. Maar als het langer duurt;  je kunt er zelf iets aan doen.  Indigo zet 10 tips op een rij om sombere gevoelens aan te pakken. Werk jij mee aan je mentale fitheid? We kunnen je ook helpen met handige (gratis) cursussen; een 11e bonustip!

1. Houd jezelf niet voor de gek

Geef toe dat je niet lekker in je vel zit. Helemaal niet erg, dat heeft iedereen wel eens. Praat erover. En als dit sombere gevoel weken lang aanhoudt, stap eens naar je huisarts.       

2. Doe iets wat je leuk vindt

​​​​​​​Klinkt als een open deur, maar wel waar. Probeer piekeren te vermijden, blijf niet hangen in je sombere bui. Daar word je niet vrolijker van. Doe iets waar je een goed gevoel van krijgt. Kook je lievelingseten, neem spontaan wat vrije uren op en geniet van die vrije tijd. Doe iets anders dan gebruikelijk, iets wat je een goed gevoel geeft.

3. Zoek je lach op

Lachen doet een mens goed, het lucht op. Het geeft een soort van gelukzalig gevoel en daarmee dus een positief gevoel op je stemming. Kijk naar een grappige film, luister naar cabaret. Zoek iets waardoor je moet lachen.  

4. Blijf gezond eten   

Sla geen maaltijd over als je een dag in een dip zit. Zorg voor een gezond ontbijt en lunch. Je lichaam heeft dat nodig! Dus laat de chocolade, chips en koekjes als alternatief voor je ontbijt in de kast liggen. Ga, als het even kan na je ontbijt, maar in ieder geval na de lunch even naar buiten om een frisse neus te halen. Je komt opgekikkerd weer terug. Een kopje koffie of thee smaakt dan 2 keer zo lekker.

5. Denk aan je gezondheid

Alcohol, roken of drugs kunnen je stemming kortdurend veranderen, maar zorgen niet voor een langdurige oplossing. Sterker nog, je hebt er meer van nodig om hetzelfde gevoel te krijgen. Gewoonte en daarmee ook verslaving liggen op de loer!

6. Ga sporten

Door sporten maakt je lichaam hormonen aan waardoor je je beter gaat voelen. Op je werk kun je gaan lunchwandelen. ’s Avonds een flinke wandeling verbetert je stemming.

7. Knuffelen helpt

Knuffelen maakt iets bij ons los. Het is een soort van geluksgevoel. Nu kan dat misschien niet met vrienden vanwege beperkende maatregelen door corona, maar knuffelen van de huisdieren werkt ook goed. Bewezen: stress verlagend. Geef je maatje (of die van de buren) wat extra aandacht en liefde. En merk het verschil!

8. Wat maakt jou gelukkig?

Zet eens de dingen of gebeurtenissen op een rijtje die je gelukkig maken, waar je dankbaar voor bent. Dat gevoel van dankbaarheid stemt je positief. Je kunt al die gebeurtenissen op afzonderlijke papiertjes schrijven en in een pot doen. Elke nieuwe gelukkige herinnering doe je erbij. Heb je weer eens een baaldag, pak dan een willekeurige herinnering uit de pot en denk terug aan die mooie momenten. Dat zal je opvrolijken!

9. Denk ook aan een ander

Misschien zijn er ook anderen in jouw omgeving die net dat beetje extra aandacht nodig hebben. Bel ze eens. Mensen zeggen niet voor niets: ‘Fijn je stem te horen’. Een ander helpen geeft positieve energie terug.

10. Laat je niets aanpraten

Maandag 18 januari is het Blue Monday. Dat zou de meest depressieve dag van het jaar zijn volgens een of andere berekening. Pure onzin. Natuurlijk kan niemand voor jou bepalen hoe jij je moet voelen op deze dag. Sta eens stil bij je eigen gevoel en onderneem actie als dat noodzakelijk is. Dat kan op iedere dag van het jaar.   

11. Bonustip. Indigo helpt

​​​​​​​Het kan gebeuren dat je zelf niet helemaal kunt loskomen van je sombere buien. Dan is Indigo er. Wij hebben diverse cursussen waardoor je zelf weer meer grip op je leven krijgt. Denk aan: assertiviteit, mindfulness en omgaan met angst. Speciaal om weer op te laden in deze wintermaanden starten er 9 cursussen vanaf 20 januari in Den Haag – gewoon op locatie:

Heb je een vraag? Onze collega’s zitten klaar om die te beantwoorden. Je kunt mailen of ons bellen op 088 – 357 17 77.

Tot slot, heb jij natuurlijk niet nodig, maar wist je dat we ook hulp bieden na een suïcide poging?