Petra: 'Ik zorg nu beter voor mezelf en hou meer rekening met mezelf'

200x200-assertiviteit-indigo.jpg
Petra (41) komt met een burn-out bij de praktijkondersteuner-GGZ terecht. Hij raadt haar aan de training Assertiviteit bij Indigo in Den Haag te volgen. 'Ik zorg nu beter voor mezelf en pas de oefeningen echt toe!'

Wat vond je van de training? 

Ik ben zo blij dat ik de training heb gedaan. Het heeft geholpen met de situatie waar ik in zit.
Al vond ik het in het begin toch wel een beetje spannend. Met wie zit in je zo’n training en hoe zal het er aan toe gaan? Je gaat jezelf toch kwetsbaar opstellen. Maar meteen na het kennismakingsrondje dacht ik Dit komt wel goed. Allemaal zijn we wel iets anders, al kom je ook voor hetzelfde. Dat is heel fijn want daardoor leer je van elkaar. Een voorbeeld hiervan was de vraag bij de kennismaking: Waarom neem je deel aan de training? Naar aanleiding van mijn antwoord zei een medecursist toen: Ik snap eigenlijk niet waarom jij de training nodig
hebt. Je komt al zo zelfverzekerd over. Dat opende mijn ogen en heeft me wel aan het denken gezet. Op mijn werk ging ik almaar door en bleef ik lachen. Logisch dus dat de mensen niet zagen dat het echt teveel voor me was. Ik gaf het niet aan, wilde niemand lastig vallen. Maar de buitenkant kan er heel anders uitzien dan de binnenkant. Die opmerking/vraag (van de medecursist) gaf me dus een dubbel gevoel. Uiteindelijk heb ik mijn situatie
uitgelegd en ik heb me toen ook kwetsbaar opgesteld. Toen zei die medecursist uiteindelijk: Ik snap het nu toch wel.

'Ik gebruik de oefeningen tijdens gesprekken, op het werk, ik pas het echt toe'

De oefeningen vond ik soms wel lastig, maar ik heb er veel baat bij gehad. Ook doordat ik nu weet wat je juist niet moet doen. Wat je wel moet doen is een ik-boodschap geven (niet jij dit en jij dat). Je bereikt dus hetzelfde, en misschien nog wel meer door iemand niet aan te vallen, maar de ik-boodschap te gebruiken. Alles was nuttig. De aankijk-oefening was bijvoorbeeld lastig, maar door het te doen, valt het dan toch mee. Ik gebruik de oefeningen tijdens gesprekken, op het werk, ik pas het echt toe.

Hoe vond je de sfeer in de groep?

De groep vond ik heel erg leuk. We vulden elkaar goed aan. Het was heel prettig om met elkaar te werken, ook met de trainer. Ik heb me nooit onveilig gevoeld waardoor ik mezelf kon zijn. We hebben veel van elkaar geleerd en je motiveert elkaar.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?

Dat je het gewoon moet doen! Ook al denk je: Ik kan het niet.

'Ik zorg nu beter voor mezelf, hou meer rekening met mezelf'

Doe je dingen nu anders?

Ik zeg nu bijvoorbeeld wel eens een afspraak af, dat deed ik vroeger niet omdat ik niemand wilde
teleurstellen. Ik zorg nu dus beter voor mezelf, hou meer rekening met mezelf. Ik heb meer rust en maak me minder druk. Het is onwennig om het anders te doen, maar ik ben er trots op dat ik niet meer met mijn oude neiging mee ga.

Kun je een concreet voorbeeld noemen?

Ik had een saunadag met een vriendin, maar kreeg een berichtje van mijn werk waardoor ik eigenlijk naar mijn werk moest bellen. Dat zou mijn hele dag kunnen verpesten, tenminste vroeger dan. Dit keer heb ik een berichtje gestuurd met de tekst: Nu komt het niet uit, maar morgen bel ik. Dus zo kan het ook!

Wat zou je zeggen tegen andere mensen die deelname overwegen?

Een vriendin die ook een burn out heeft heb ik aangespoord de training te gaan doen. Maar zij zei: Maar ik kan juist heel agressief uit de hoek komen. Toen heb ik uitgelegd dat de training ook dan van toepassing is. Je hoeft je niet te schamen om de training te gaan doen. Het is voor jezelf, om er beter van te worden.

Training of workshop Assertiviteit

Wil jij net als Petra ook leren hoe je beter voor jezelf opkomt en grenzen stelt? We organiseren regelmatig een training of workshop Assertiviteit. Lees meer informatie of bekijk alle data en locaties. 

Lees meer