Nieuws

Nieuws van Indigo

28 mei 2024

Schermafbeelding+200.jpg

Sumona (Suïcidepreventie, Monitoring en Nazorg) dat binnen het aanbod van Indigo valt, was afgelopen zaterdag 25 mei samen met het HMC te zien in Nieuwsuur. De insteek was de bejegening richting mensen, die na een suïcidepoging op de SEH terecht gekomen zijn. En de samenwerking met Sumona Haaglanden in de vorm van nazorg aan deze groep. Deze aanpak, soms van levensbelang, werpt zijn vruchten af in deze regio. 

In het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) komen jaarlijks 700 mensen op de SEH terecht. Voor medisch personeel is suïcide vaak een onbegrepen onderwerp. "Ons werk is met het fysieke bezig zijn", legt Stephan de Haas, verpleegkundige bij het HMC uit. "Omdat het niet onze core business is, is het onbekend terrein. Dat maakt zo'n gesprek aangaan voor de meesten van ons een worsteling."

Samenwerking met het HMC

Het HMC, waar Sumona Haaglanden nauw mee samenwerkt, laat zien dat betere hulp en zorg voor mensen met suïcide gedachten en psychische nood, hoog op de agenda staat. Het ziekenhuis investeert in bijscholing van personeel. En worden suïcidepatiënten op hun SEH – mits toestemming – automatisch aangemeld bij Sumona Haaglanden.

Een nieuwe poging voorkomen

Een nieuwe poging voorkomen is het belangrijkste doel van het Sumona in Haaglanden. Vaak blijkt mensen met suïcidale gedachten niet in beeld zijn bij de geestelijke gezondheidszorg. Diane Blommestijn, coördinator Sumona bij Indigo en kwartiermaker Sumona bij 113 Zelfmoordpreventie: "We bieden mensen een extra vangnet. We praten openlijk over suïcidaliteit. Dat is voor veel mensen al heel prettig. Maar het kan ook gaan over schulden of huisvesting." Angelique van Ravesteijn, sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij Sumona Haaglanden bij Indigo vervolgt: "We zijn de professional, meets tante, vriendin en moeder. Maar wel met een professionele achtergrond. Zodat we iemand kunnen begeleiden naar passende zorg".  

Na een suïcidepoging kwam Nadine terecht bij Sumona Haaglanden. Tijdens de wandelingen en gesprekken zag Angelique tekenen van autisme. Na bevestigend psychologisch onderzoek verklaarde dat voor Nadine veel. Ze sluit haar verhaal af met “als ik Angelique niet had gehad, had ik hier nu niet gezeten.”

De aanpak in Den Haag werpt z'n vruchten af

Inmiddels zijn er in Den Haag 2500 mensen bijgestaan. Met als resultaat: het aantal mensen dat een nieuwe poging onderneemt ligt lager dan het landelijke gemiddelde. De methode van Sumona kan van levensbelang zijn. Behalve in Den Haag wordt deze methode ook aangeboden in Rotterdam, Voorschoten, Wassenaar en in de regio Noord-Veluwe. "Er is interesse van andere gemeenten, maar de financiering blijft volgens Diane "een heikel punt".

Uitzending terugkijken en meer informatie?

Bekijk hier de uitzending terug (vanaf 16:25 | duur 20 minuten). Wil je meer weten? Ga naar Suïcide nazorg | Indigo (indigowest.nl) of neem contact op met Diane Blommestijn (regio Haaglanden) of met projectleider Dave Bruring (regio Rijnmond).