Nieuws

Nieuws van Indigo

12 januari 2023

200x200_ondersteunen.jpg

Een stevig lokaal vangnet voor mensen met suïcidale gedachten en mensen die een suïcidepoging hebben gedaan: dat is het doel van Sumona. In dit nieuwe preventie-programma werken lokale partners binnen en buiten de zorg samen om suïcides te voorkomen. Sumona - suïcidepreventie, monitoring en nazorg - is de afgelopen twee jaar met subsidie van ZonMw ontwikkeld door Indigo Haaglanden, Indigo Rijnmond en GGZ Breburg

Sumona is een samenvoeging van twee eerdere initiatieven rond suïcidepreventie: SuNa (Suïcidepoging Nazorg) en Supremocol (Suïcidepreventie door monitoring en collaborative care).  

Het SuNa-project biedt nazorg na een suïcidepoging. Het project draait al sinds 2008 bij Indigo Haaglanden. Indigo Rijnmond werkt sinds 2018 ook met SuNa. Mensen die na een suïcidepoging op de Spoedeisende Hulp terechtkomen, krijgen de vraag of een casemanager van Indigo contact met hen mag opnemen. ‘9 van de 10 mensen zeggen ja’, vertelt Diane Blommestijn. Ze is casemanager van SuNa en projectleider van Sumona.

Vooral luisteren

‘Wij nemen binnen vijf werkdagen contact op. We zijn geen behandelaars, maar gaan het gesprek aan en luisteren vooral. De meeste mensen vinden het heel prettig dat ze open met ons kunnen praten over hun suïcidaliteit.’ Gedurende een half jaar zijn er wekelijks of maandelijks gesprekken, afhankelijk van de behoefte. Daarbij bekijken cliënt en casemanager ook of er andere zorg nodig is: op psychisch gebied maar ook op andere terreinen, zoals huisvesting of schulphulpverlening.

Bron: ZonMw. Lees het hele artikel hier