Nieuws

Nieuws van Indigo

11 april 2024

scholing200.jpg

Indigo Preventie is druk met de uitvoer van diverse (Youth) Mental Health First Aid trainingen in de afgelopen tijd. In Rotterdam bij Big Friends Rotterdam, Techniek College, Albeda College, Grafisch Lyceum en Codarts. Maar ook regiobreed op o.a. Yuverta Ottoland, de Willem van Oranje in Oud Beijerland en binnenkort bij Willem de Zwijger in Hardinxveld-Giessendam. Tijdens de cursus leer je eerste hulp te bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen. Je krijgt basisinformatie over de meest voorkomende psychische problemen en er is veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden en handelen in een crisissituatie.

Regelmatig verzorgen wij ook een workshop of scholing op maat. Zo waren we recent aanwezig op de Erasmus Universiteit in een team van studentadviseurs om globaal in 1,5 uur stil te staan bij veelvoorkomende psychische problemen onder jongvolwassenen (in dit geval angst, depressie en op verzoek psychosegevoeligheid). Ook bespraken we wat do’s en don’ts zijn in de begeleiding van studenten. Op het Techniek College gaven we een scholing over het bevorderen van mentale vaardigheden aan een team docenten die óók studieloopbaanbegeleider van klassen zijn. En op de Theaterhavo/vwo verzorgde we een workshop gericht op het versterken van het eigen mentale welzijn van docenten bij heftige problematiek van leerlingen. Het bood handvatten voor zelfzorg, het behouden van mentaal welzijn, zorg voor elkaar en het stellen van grenzen zonder de rol van hulpverlener op zich te nemen.

Enkele uitspraken die zijn gedaan in de evaluaties:

  • “Heel toegankelijk en informatief. Fijne training.”
  • “Enorm leerzaam, leuk en interactief. Ik voelde de vrijheid om input te leveren.”
  • “Heel waardevol. Veel informatie en voldoende interactie. Prettig persoon ook, zeker voor herhaling vatbaar.”
  • “Fijn. Heldere uitleg. De trainer kwam prettig en kundig over.”

Deskundigheidsbevorderingen

Er staan dit voorjaar ook nog een aantal deskundigheidsbevorderingen gepland rondom Rouw en verlies Jeugdigen (4-18 jaar), Zie jij kinderen van? | KOPP/KOV en Een steuntje in de rug | sociaal-emotionele problematiek. Deze kunnen ook binnen jouw organisatie gegeven worden. Een deelnemer aan de deskundigheidsbevordering ‘Zie jij de kinderen van?’ mailde onlangs “Ik vond het een erg goede scholing! Knap dat je een online scholing zo interactief wist te houden, wat filmpjes erbij en de start met self-disclosure zorgt bij mij in ieder geval voor betrokkenheid, ik denk bij velen. Vooral de boodschap dat je niet moet wachten tot/vragen of het misgaat, maar dat het per definitie belastend is voor de omgeving van degene met een psychisch probleem is denk ik erg belangrijk.”

Wil jij ook sparren of we iets kunnen doen bij jou? Mail preventie@indigorijnmond.nl