Nieuws

Nieuws van Indigo

27 november 2023

omgaan+met+stress.jpg

Verandering, tegenslag, verrassingen die op je pad komen. Het leven kan best ingewikkeld zijn. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen: om hulp vragen mag. Onze psycholoog Judith Coenen beantwoordde vragen over verlatingsangst op de website van Flow

“Een beetje verlatingsangst is op zich niet problematisch. Te veel kan echter problemen geven,” vertelt Coenen. Hoe ga je nou om met verlatingsangst? De psycholoog geeft tips en praktische oefeningen.

 

1. Vind de oorzaak

“Probeer te verklaren waarom je angstig bent. Hoe ben je opgegroeid? Werd er voorzien in je emotionele behoeftes? Voelde je je veilig? Fijn op school? Niet iedereen is zich altijd bewust van de oorzaken, omdat die ook heel subtiel kunnen zijn. Vaak hoor ik bijvoorbeeld dat de ouders praktisch gezien altijd klaarstonden – de kinderen van school halen, koken, schone kleren –, maar dat ze niet goed over emoties konden praten, of met psychische klachten kampten.”

2. Erken je angst en gevoeligheden

“Belangrijk is ook om je gevoelens te erkennen in plaats van ze te vermijden, dan kun je ze vaak beter ‘dragen’. Dat gaat makkelijker als je je verlatingsangst snapt. Schrijf eens op hoe je je voelt als je in de steek gelaten wordt. En kijk terug op relaties: zie je patronen? Hoe kwam het dat een relatie stukliep?

Benieuwd naar haar andere tips? Bekijk ze op de website van Flow.