Nieuws

Nieuws van Indigo

21 oktober 2020

regulier-vrouw-roken.png

De eerste stap in de vicieuze cirkel van armoede is: pak stress aan! Wil Vrencken, Preventiedeskundige bij Indigo preventie en Maureen, ex-deelneemster van de cursus Grip en Gezondheid vertellen over het succes van het programma Grip en Gezondheid op RTV Rijnmond. Grip en Gezondheid helpt volwassenen die last hebben van stress, moeilijk rondkomen én roker zijn.

 

Preventiedeskundige Wil Vrencken: “We gaan eerst aan de gang met stress. Dat herkennen mensen ook. Wat kunnen ze doen op het moment dat ze stress ervaren om rustiger te worden? Vanuit het minder stress hebben, is er meer ruimte in het hoofd om anders naar dingen te kijken. Ze hebben meer ruimte om na te denken over hun rookgedrag en het anders .”

Ex-deelneemster aan Grip en Gezondheid, Maureen: "Voor dit project heb ik vijf jaar in de schuldsanering gezeten. Samen met een buddy heb ik mijn geldzaken op orde gekregen. Ik heb nu een spaarpotje, een nieuwe fiets en nieuwe meubels, doordat we een lijstje van inkomsten en uitgaven zijn gaan maken."

Maureen is intussen gestopt met roken en helpt nu ook haar zoon om te stoppen.

Eerst stress verminderen

Een grote groep kwetsbare Rotterdammers bevindt zich in een vicieuze cirkel van financiële problemen, stress en roken. En die cirkel is te doorbreken, blijkt uit onderzoek van de preventieve interventie Grip en Gezondheid. De aanpak: Door stress te verminderen, krijgen mensen mentale ruimte om ook hun rookgedrag en het omgaan met geld te veranderen.

Meer over Grip en Gezondheid

Grip en Gezondheid is er voor die volwassen Rotterdammers die stress ervaren in hun dagelijks leven, moeite hebben met rondkomen én roken. In Grip en Gezondheid besteden we aandacht aan:

  • Meer energie overhouden in het dagelijks leven
  • Beter uitkomen met financiën, met ondersteuning van een maatje 
  • Gezond en fit voelen
  • Ondersteuning krijgen bij het stoppen met roken.

Als extra stimulans ontvangen deelnemers na het doorlopen van alle 6 bijeenkomsten een tegoedbon die zij kunnen besteden aan het ontvangen van een volle boodschappentas in de supermarkt.

Grip en Gezondheid is ontwikkeld door o.a.  Erasmus Universiteit, Indigo preventie en Healthy’R; het Rotterdamse centrum voor gedragsonderzoek en ontwikkeling. 

Aanmelden voor Grip en Gezondheid

Indigo preventie organiseert ook in 2023 weer 7 groepen Grip en Gezondheid in meerdere Rotterdamse wijken. Dit doen we graag in samenwerking met betrokken welzijn partners. Heeft u interesse in samenwerking, neemt u dan contact op met: preventie@indigorijnmond.nl. 

Zodra er nieuwe groepen gaan starten, zullen we dit op onze website vermelden. Deelnemers kunnen zich alvast aanmelden bij Indigo preventie via: preventie@indigorijnmond.nl of bellen naar 088 357 17 00. 

Meer informatie