Nieuws

Nieuws van Indigo

02 oktober 2023

Anouk+Sijbenga+200+x+200.jpg

Wij vinden het belangrijk als Indigo Preventie om onze eigen ervaringen ook te vertellen als dat passend is, om meer bewustzijn te creëren. Zoals rondom KOPP-KOV. Collega Anouk Sijbenga heeft het spits afgebeten.

In Nederland groeien ruim 577.000 kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving. Dat is 1 op de 6 kinderen. “Ik heb sinds ik twaalf ben geen vader meer zoals ik had willen hebben”.

Toen Anouk twaalf jaar was, kwam haar vader thuis te zitten met een burn-out. “Mijn vader was actief in de ontwikkelingssamenwerking. Tot mijn zevende jaar woonden we daarom in verschillende landen. Hij heeft een hoop ellende gezien in de wereld: oorlog, honger... Daarnaast was hij onderdeel van een tweeling, maar is zijn broertje tijdens of vlak na de geboorte overleden. Hij weet zelf niet precies wat er is gebeurd; hier werd thuis niet over gepraat. Ik vermoed dat dit een aantal oorzaken zijn waardoor hij uiteindelijk is opgebrand. Twee weken nadat hij thuis kwam te zitten overleed zijn moeder plotseling en wéér twee weken later pleegde zijn vader zelfmoord. Mijn vader lag daarna veel in bed en verzorgde zichzelf niet meer. Hij werd heel eenzaam en kreeg antidepressiva. Ik was nog jong en begreep niet goed wat er aan de hand was, maar de invloed die zijn psychische gesteldheid had op ons gezin was groot. Vooral toen hij erbij ging drinken werd het problematisch. Er was thuis veel ruzie. Het was niet altijd fijn thuis.”

Meer hierover lezen? Klik dan hier.

*KOPP/KOV

KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Het kan gaan om één of beide ouders. De problematiek van de ouder(s) heeft vaak gevolgen voor het hele gezin. Indigo West biedt trainingen voor deze kinderen, maar ook trainingen voor ouders.