Nieuws

Nieuws van Indigo

09 januari 2023

44% van de kinderen maken thuis ooit in hun leven iets ingrijpends mee wat van invloed is op hoe ze in de klas zitten. Dit kan hun breinontwikkeling en leervermogen, emoties, gedrag en hun brede ontwikkeling beïnvloeden*.  

Om kinderen te leren hoe zij met een moeilijke (thuis)situatie omgaan, zijn er diverse lotgenotengroepen:

  • Een Billy Boem Brusjes groep 8-12 jarigen, speciaal voor kinderen die een broer of zus hebben met een psychische ziekte, stoornis of beperking.
  • De KletsKOPPen groep voor 8-12 jarigen die een ouder hebben met een psychische ziekte/klachten en/of een verslaving.
  • Piep zei de Muis 4-8 jarigen of de reguliere Billy Boem 8-12 jarigen voor kinderen die thuis stress ervaren in de breedste zin, zoals armoede, (huiselijk) geweld of een echtscheiding.
  • De KIES groep voor 8-12 jarigen voor kinderen die een echtscheiding tussen ouders hebben meegemaakt.
  • Rouwgroepen voor 8-12 jarigen (KERS) en 12-18 jarigen (JERS) die een overlijden in hun kerngezin hebben meegemaakt.
  • Voor kinderen uit groep 6,7 en 8 is er de lessenserie ‘Mijn familie en ik’ ontwikkeld, waarin we kinderen leren hoe ze met moeilijke (thuis)situaties omgaan door middel van speelse werkvormen. Door in elke les een verhaal te vertellen waarbij een kind iets lastigs mee maakt thuis, kunnen kinderen mogelijk situaties herkennen, en voelen ze zich minder alleen. Een voorbeeld is het verhaal van Levi. Zijn ouders zijn gescheiden en hij heeft sinds kort een nieuw (half)zusje. Hij vindt het lastig dat hij daardoor minder aandacht krijgt. In de les wordt vervolgens besproken hoe hij met zijn vader in gesprek kan gaan over wat hij lastig vindt.
  • Voor professionals is ook nog een deskundigheidsbevordering die hierover gaat, want er is veel overlap tussen deze thuiservaringen. Er staan al een aantal data gepland waarvoor elke professionals werkzaam in Rotterdam zich kan inschrijven.

Zie ook: Infographic-ACEs-5-onderwijs.ashx (augeo.nl)

Hoe jij nu al kunt helpen, is door weet te hebben van de infographic en door bijvoorbeeld te bekijken hoe je de veerkracht van een kind kunt versterken. Want dit werkt beschermend. Zie Veerkracht-versterkers | Augeo Foundation. Je kunt ook samen met jongeren of ouders kijken naar deze breinbijsluiters die vertellen hoe stress invloed kan hebben op jouw brein:

Ook voor kinderen 8-12 jaar is er een breinbijsluiter in de maak, die is hopelijk in voorjaar van 2023 af.

Heb je interesse of wil je meer weten over de mogelijkheid van de interventies in jouw gemeente of school? Mail dan naar preventie@indigorijnmond.nl.