Nieuws

Nieuws van Indigo

17 januari 2024

familieadviesgesprek.jpg

"Kees* is wat mij betreft zeer deskundig. Hij wist enorm goed de uitwerking van mijn gedrag naar het gedrag van mijn dochter te vertalen zonder daarbij betuttelend te zijn of mij het gevoel te geven dat ik het niet goed zou doen. Ik voelde me enorm geaccepteerd en gesterkt in het zoeken naar mijn eigen weg. Hij wist me ook uitstekende handvatten te geven en is een geweldige spiegel. Ik heb veel over mijzelf geleerd en hoop dat ik dit blijvend kan doen. Ik zal de gesprekken met Kees enorm missen. Ik gun iedereen een Kees."

We hebben een prachtige review gekregen van iemand die diverse familie adviesgesprekken heeft gehad met preventiedeskundige Kees*. Hij gunt iedereen een Kees. Dat doen wij ook! 

*Kees is een fictieve naam, wegens AVG hebben we voor een andere naam gekozen.

 

Als iemand in behandeling komt bij de Parnassia Groep en diegene heeft kinderen, kan de behandelaar de cliënt wijzen op de mogelijkheid van een familie advies gesprek bij Indigo Preventie. We gaan graag met jou en/of je partner, en/of je kind(eren) in gesprek. Voor je eigen herstel, maar ook voor de balans en gezondheid van je naasten en/of kinderen is het belangrijk dat zij bij de behandeling betrokken worden. Om die reden raden wij altijd een familieadviesgesprek aan. Tijdens deze laagdrempelige gesprekken bespreken we welke invloed de stress, spanning, psychische- en lichamelijke klachten kunnen hebben in je relatie of de opvoeding. We bespreken hoe je samen op een goede en veilige manier in gesprek kunt gaan. Zodat problemen voorkomen kunnen worden. Puur preventief dus!

Onderwerpen die aan bod kunnen komen:

• Hoe praat ik met mijn naasten over hoe het met mij gaat? Wat vertel ik wel en wat niet?

• Vragen rondom ouderschap en opvoeding.

• Handvatten om moeilijke situaties aan te pakken.

• Hoe gaat het met mijn kind(eren) en/of partner?

• Welke ondersteuning kan mijn gezin nog meer krijgen?

 

Wist jij dat!?
▶ Één op de vier kinderen en jongeren groeien met een ouder met psychische problemen of verslaving. Als jij deze ouder in de behandelkamer spreekt, is het belangrijk om het ook over ouderschap te hebben. In dit filmpje zie je waarom dit belangrijk is voor de ouder én voor diens kinderen. Zo kun je werken aan meer begrip voor elkaar én kan het herstel van de ouder bevorderen.  
▶ Je kunt als onderdeel van de behandeling bij Parnassia Groep heel laagdrempelig iemand bij ons aanmelden voor een familie advies gesprek. Via preventie@indigorijnmond.nl. In de Specialistische-GGZ voeren we max 5 gesprekken uit, in de Basis-GGZ max 2. Ook de gemeente Rotterdam subsidieert gesprekken voor mensen die hier behoefte aan hebben, bijvoorbeeld als iemand begeleid wordt door een wijkteam, POH GGZ of andere GGZ instelling of behandelaar.
▶Denk ook aan lotgenotengroepen of video interventies voor kinderen die een ouder hebben met een psychische kwetsbaarheid of verslaving. Als je als professional meer wil weten, zie deze save the date symposium KOPP/KOV 2024 (kinderen van ouders met psychische problemen/verslaving) of meld je aan voor een deskundigheidsbevordering KOPP/KOV.