Nieuws

Nieuws van Indigo

11 juli 2023

200+x+200+steuntje+in+de+rug.png

Hedy, moeder van vier kinderen, heeft in het najaar van 2022 meegedaan aan de training Ouderschap in Balans, een 8-weekse cursus voor ouders met stress. Voor hen is het soms lastig om zichzelf in balans te houden én om kinderen op te voeden. 

Hedy kampte met een burn-out en waar ze altijd werd geroemd om haar geduld met kinderen, merkte ze nu dat ze sneller geïrriteerd was naar haar kinderen toe en haar kinderen daardoor ook naar haar toe. Dit wilde ze graag anders aanpakken. Daarnaast wilde ze graag meer routine in haar leven én meer controle over het sturen van haar emoties. Soms werd ze boos uit het niks, terwijl ze vlak daarna heel erg moest huilen. Zo ontdekte ze bij zichzelf dat ze als ze boos was, ze eigenlijk verdrietig was.

Hedy heeft deelgenomen aan de training vanuit wilskracht. "Als het aan mij had gelegen was ik in bed blijven liggen, maar ik wilde het anders doen voor de kinderen. Voor mijn kinderen doe ik alles. Waar ik uit mezelf niet wilde stoppen met roken, deed ik dat wel voor hen in m’n zwangerschappen. Ik wil een patroon doorbreken wat al heel lang in mijn familie zit om m’n kinderen de toekomst te geven die bij hen past. Dat is mijn verantwoordelijkheid als moeder."

'Trauma-bonding'
De eerste bijeenkomst van 'Ouderschap in Balans' vond Hedy heel erg spannend. Ze was benieuwd naar de inhoud van de cursus, wie de groep zou begeleiden en wie de andere ouders zouden zijn. Wat haar hielp was dat er vooraf al een voorstelfilmpje werd gestuurd door de trainer. Hedy: "Vanaf de eerste bijeenkomst was er een hele fijne sfeer. De maskers van de deelnemers gingen af; we accepteerden en respecteerden elkaar. We hebben ook wel openlijk gehuild, maar dat kon ook. Ik noem het wel 'trauma-bonding'; we hebben elkaar gevonden ondanks traumatische ervaringen die we hebben meegemaakt." Hedy heeft ook nog steeds contact met een aantal andere deelnemers. "We hebben app-contact en zijn onlangs naar de spa geweest. Maar we hebben het ook veel over emoties en wat we doen vanuit die emoties. We supporten elkaar en proberen ons op het positieve te richten. Als deze training online had plaatsgevonden, was dit anders geweest, ook omdat je jezelf dan steeds in beeld ziet. Dat is confronterend als je een negatief zelfbeeld hebt. De kans is dan groter dat het masker op was gebleven."

Zorgen maken
Hedy: “Ik ben erachter gekomen dat de oorsprong van mijn problemen in het verleden ligt. Ik ben het oudste kind thuis en maakte me altijd zorgen om mijn ouders. Ik heb een sterk verantwoordelijkheidsgevoel waardoor ik het lastig vind om die zorg los te laten"