Verslavingspreventie en voorlichting (Haaglanden)

Alcohol drinken, drugsgebruik, gamen, gokken en het gebruik van social media. De één doet het af en toe en voor de ander is het een vast onderdeel van de dag. Maar wat als je merkt dat je hierdoor problemen krijgt? Of iemand in je omgeving? Indigo heeft verschillende mogelijkheden om daar iets aan te doen met als doel te voorkomen dat jij of een ander in de problemen komt.

Waarom Verslavingspreventie?

Wil je geen risico lopen? Gebruik of doe het dan niet. Wil je gebruiken? Weet dan waarom je gebruikt, wat de effecten en risico’s zijn. Met Verslavingspreventie willen we voorkomen:

  • dat je verslaafd raakt aan het gebruik van alcohol, andere drugs of aan gedrag dat te maken heeft met gamen, gokken of social mediagebruik
  • dat beginnende problemen die te maken hebben met verslaving verergeren.

Hoe doen we dat?

Je kunt bij ons terecht voor een persoonlijk gesprek, een voorlichting op maat, workshops, trainingen, ouderavonden, consultatie en advies en deskundigheidsbevordering. Daarnaast kun je bij ons terecht voor het inzetten van een preventiedeskundige tijdens een markt of evenement. Afhankelijk van je vraag kijken we wat passend en nodig is. De informatie die we geven is objectief, deskundig en laagdrempeligDaar waar nodig verwijzen we je door voor behandeling of een onder vorm van ondersteuning.

Voor wie?

We zijn er voor iedereen die een vraag heeft over verslavingspreventie: jongeren, (jong)volwassenen, volwassenen, ouderen, ouders, familie en naasten, onderwijspersoneel en overige professionals en vrijwilligers.

Signalen en vragen
•    Ik wil graag minderen of stoppen met blowen: hoe pak ik dit aan?
•    Ik ben niet verslaafd, maar wil wel graag wat doen aan mijn alcoholgebruik. Kan ik hiervoor bij jullie terecht?
•    Mijn dochter is alleen maar bezig met haar telefoon en haar schoolprestaties lijden hieronder. Hoe kan ik met haar in gesprek gaan?
•    Ik maak mij zorgen over het drankgebruik van mijn moeder. Hoe kan ik haar zover krijgen dat ze hulp gaat zoeken?
•    We signaleren dat er steeds meer leerlingen vapen. We willen graag een voorlichting over de effecten en risico’s van verschillende middelen.

Individueel aanbod
Vind je het prettiger om 1-op-1 met ons in gesprek te gaan? Dat kan! We bieden je een gratis gesprek, zonder verwijzing van je huisarts en we maken geen dossier aan. Heb je meer nodig dan een enkel gesprek? Ook dat kan. Daar waar nodig verwijzen we je door.

Activiteiten op school
Binnen het onderwijs werken we nauw samen met docenten en zorgcoördinatoren. Denk hierbij aan deskundigheidsbevordering die gaat over middelen, het bespreekbaar maken van gebruik en verwijsmogelijkheden. We kunnen ook deelnemen aan casuïstiekbespreking. Daarnaast kunnen we samen met jullie kijken hoe jullie ouders kunnen verbinden aan jullie school daar waar het gaat om het bespreekbaar maken van bijvoorbeeld het gebruik van alcohol.

Activiteiten voor organisaties en proffesionals
Als professional of vrijwilliger van een buurthuis, ziekenhuis, huisartsenpraktijk, sportvereniging, horeca of andere organisatie kun je een beroep op ons doen. We leveren maatwerk: we kijken samen met jou wat jullie vraag is en wat onze mogelijkheden zijn. We hebben een breed netwerk. Daar waar wenselijk kunnen we een vraag gezamenlijk oppakken. Organiseer je een informatiemarkt en wil je graag een stand over middelengebruik? We sluiten graag aan! Ook dit doen we veelal kosteloos.

Samenwerkingspartners
We werken nauw samen met verschillende regionale en landelijke organisaties. We maken zoveel mogelijk gebruik van interventies die bewezen effectief zijn of gebaseerd zijn op onderzoeken en publicaties van organisaties als het Trimbos instituut, Verslavingskunde Nederland (VKN) en het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcohol (SVA).

Trainingen en cursussen

DrugsKompas (jongeren)