Angst
Angst
Hoewel het misschien vreemd lijkt, soms is angst gezond. Angst kan je beschermen. Maar wordt het allemaal te gek, dan kan angst jouw leven in de weg zitten. Ben je te bang om een voet buiten de deur te zetten of lig je nachten piekerend wakker? Dan is erkenning van het probleem de eerste stap.
Angstklachten
Om de diagnose 'angststoornis' te kunnen stellen, zijn er een aantal kenmerken geformuleerd waar mensen met een angststoornis aan voldoen. Als je bang of angstig bent:
- ben je zenuwachtig
- voel je je opgejaagd
- pieker je veel
- raak je snel in paniek
- ben je bang voor een nieuwe aanval
- vertoon je uitstelgedrag
- tril, zweet en bloos je
- heb je hartkloppingen, een droge mond en slappe benen
- ben je duizelig
- snak je naar adem
Oorzaken van angst
Een angststoornis ontstaat door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Angststoornissen komen in bepaalde families meer voor dan in andere. Dat heeft te maken met opvoeding, maar ook met erfelijkheid. Een angststoornis begint vaak na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een sterfgeval, ernstige ziekte, verhuizing of baanverlies. Maar ook leuke dingen zoals een huwelijk of de geboorte van een kind kunnen de aanleiding zijn voor een angststoornis. Of iemand wel of niet een angststoornis krijgt heeft ook te maken met persoonlijke eigenschappen. Bijvoorbeeld: slecht voor jezelf opkomen, moeilijk gevoelens kunnen uiten, of de neiging hebben problemen en conflicten uit de weg te gaan.
Tips, cursussen en deskundige hulp
Wil je aan de slag met je angstklachten? Bekijk de praktische tips van onze specialisten, volg een (gratis) cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. Hij of zij kan je zelf helpen (vaak zonder dat je een eigen risico betaalt) of verwijzen naar een van onze specialisten.
Tips omgaan met angst
- Bedenk een ‘worstcase'-scenario: Wat is het ergste dat je kan overkomen in een bepaalde situatie? De kans is groot dat jouw gedachten niet helemaal reëel zijn.
- Doe juist wat je bang maakt: Ontwijk situaties die je bang maken liever niet. Je loopt het risico dat de angst steeds groter wordt. Door de confrontatie met je angst aan te gaan, kun je ervaren dat het meevalt.
- Praat erover: Praten met familie, vrienden en bekenden lucht vaak op. Het helpt om de stress en angst te verminderen.
- Vlucht niet in alcohol en drugs: Drank en verdovende middelen (drugs) versterken jouw emoties, zoals angst. Kies ervoor gezond te eten en regelmatig te leven met beweging. Dat levert meer op dan vluchten voor je angst in alcohol en/of drugs.
Volg een cursus
Volg je liever een cursus van één van onze specialisten? Dat kan! Meld je dan aan voor een cursus of training bij jou in de buurt. Veel van deze cursussen zijn gratis en sommige ook online. Bijvoorbeeld: Omgaan met angst, Omgaan met stress of Assertiviteit.
Zoek deskundige hulp voor angst
Ga naar de huisarts. Hij/zij is jouw eerste aanspreekpunt. Als het kan, behandelt de huisarts of de praktijkondersteuner ggz je. Mochten zij jou niet kunnen helpen, dan word je doorverwezen naar een behandelaar van Indigo voor gesprekken met een psycholoog. Voor meer specialistische zorg kun je ook worden doorverwezen naar PsyQ. Voor kinderen geldt dat ze terecht kunnen bij Youz.