Sumona: suïcidepreventie, monitoring en nazorg

Sumona biedt ondersteuning aan mensen die kampen met suïcidale gedachten én aan mensen die een suïcidepoging hebben ondernomen. Sumona omvat drie pijlers: Suïcidepreventie/Psycho-educatie, Monitoring en Nazorg. De ondersteuning kan bestaan uit suïcidepreventie gesprekken, monitoringscontacten en/of een intensiever casemanagementtraject.

Mensen die op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Den Haag en Rijnmond zijn geweest vanwege een suïcidepoging, worden aangemeld bij casemanagers van Sumona (voorheen SuNa). Als de betrokkene hiervoor toestemming geeft. Het doel van Sumona is laagdrempelige ondersteuning op maat aanbieden en mensen, indien gewenst, (weer) naar zorg begeleiden.

De politie Rijnmond registreerde in 2021 bijna 900 suïcidepogingen. En dit is slecht het topje van de ijsberg. Slechts een klein percentage van de mensen wordt na een suïcidepoging behandeld op de spoedeisende hulp. De overige mensen komen niet in beeld, of de suïcidepoging wordt niet als zodanig herkend. Indigo preventie wil dit aanpakken en werkt actief aan het voorkomen van suïcides met het Sumona programma.

We werken samen met de SEH afdelingen van ziekenhuizen om een recidief suïcidepoging te voorkomen. Het programma is veelbelovend: de resultaten uit de monitoring van de projectperiode 2019 -2020 laat zien: van de cliënten die door Sumona casemanagers werden begeleid, deed bijna 4% een recidief suïcidepoging, dit is fors lager dan de 18% die genoemd wordt in literatuur.

Sumona-methodiek

We maken gebruik van de Sumona-methodiek. Sumona verbetert de samenwerking in de keten rond suïcidepreventie. Dankzij oplettende hulpverleners binnen en buiten de zorg worden personen met een verhoogd suïciderisico gesignaleerd en aangemeld bij een lokaal team van casemanagers. Lees hier meer over Sumona.

Wat doen we?

Na de aanmelding volgt een eerste telefonisch contact en plannen we een kennismakingsgesprek. Middels laagdrempelig contact wordt een luisterend oor geboden. Het aanbod richt zich op:

  • nazorg en een vangnet bieden voordat hulpverlening is gestart
  • begeleiden naar passende zorg
  • mensen in zorg houden, als dit noodzakelijk is

Ook op andere manieren werken we aan het voorkomen van suïcides. Zo werken we sinds kort nog preventiever; we zetten in op het voorkomen van een (eerste) poging. Dat doen we o.a. met het project ‘Politie en GGZ: samen aan de slag met suïcidepreventie in de wijk!

113 Zelfmoordpreventie

113 Zelfmoordpreventie voert in opdracht van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzoek uit naar nazorgprogramma’s bij suïcidepogingen. 113 Zelfmoordpreventie heeft gekozen om enkel het Sumona programma te onderzoeken vanwege het veelbelovende karakter. Het onderzoek richt zich op haalbaarheid en kwaliteit van de Sumona casemanagement interventie.

Familie en vrienden betrekken

Suïcidegedachten en -pogingen gaan vrijwel altijd gepaard met groot psychisch leed, voor de persoon zelf, voor families en vrienden, voor omstanders en instanties. Daarom betrekken we - waar mogelijk en gewenst – zoveel mogelijk naasten bij het nazorgprogramma.

Meer informatie

In het factsheet Haaglanden en in het factsheet Rijnmond lees je nog meer wat Sumona kan betekenen.

Contact

Meer weten? Behoefte aan een workshop m.b.t. signaleren en bespreken van suïcidale gedachten en/of gedrag? Of samen met ons werken aan preventie van suïcide? Neem contact op.

Regio Rijnmond
suna@indigorijnmond.nl of 06 12 03 24 82.

Regio Haaglanden
​​​​​​​suna@indigohaaglanden.nl of 06 22 09 01 90.