Nieuws

Nieuws van Indigo

21 oktober 2020

regulier-vrouw-roken.png

De eerste stap in de vicieuze cirkel van armoede is: pak stress aan! Wil Vrencken, Preventiedeskundige bij Indigo Rijnmond en Maureen, ex-deelneemster van de cursus Grip en Gezondheid vertellen over het succes van het programma Grip en Gezondheid op RTV Rijnmond. Grip en Gezondheid helpt volwassenen die last hebben van stress, moeilijk rondkomen én roker zijn.

 

Preventiedeskundige Wil Vrencken: “We gaan eerst aan de gang met stress. Dat herkennen mensen ook. Wat kunnen ze doen op het moment dat ze stress ervaren om rustiger te worden? Vanuit het minder stress hebben, is er meer ruimte in het hoofd om anders naar dingen te kijken. Ze hebben meer ruimte om na te denken over hun rookgedrag en het anders .”

Ex-deelneemster aan Grip en Gezondheid, Maureen: "Voor dit project heb ik vijf jaar in de schuldsanering gezeten. Samen met een buddy heb ik mijn geldzaken op orde gekregen. Ik heb nu een spaarpotje, een nieuwe fiets en nieuwe meubels, doordat we een lijstje van inkomsten en uitgaven zijn gaan maken."

Maureen is intussen gestopt met roken en helpt nu ook haar zoon om te stoppen.

Eerst stress verminderen

Een grote groep kwetsbare Rotterdammers bevindt zich in een vicieuze cirkel van financiële problemen, stress en roken. En die cirkel is te doorbreken, blijkt uit onderzoek van de preventieve interventie Grip en Gezondheid. De aanpak: Door stress te verminderen, krijgen mensen mentale ruimte om ook hun rookgedrag en het omgaan met geld te veranderen.

Meer over Grip en Gezondheid

Grip en Gezondheid is ontwikkeld door de Erasmus Universiteit, Indigo Preventie, Avant Sanare en  Healthy’R; het Rotterdamse centrum voor gedragsonderzoek en ontwikkeling. Tussen 2017 en 2019 deden 218 volwassenen mee aan deze interventie en het onderzoek.

De interventie bestaat uit:

  • Een cursus Minder stress;
  • een informatiebijeenkomst over stoppen met roken;
  • ondersteuning door een buddy (vrijwilliger) die meedenkt en helpt bij het financieel rondkomen.

Als deelnemers de cursus tot het eind bijwonen ontvangen zij een tas met boodschappen, wat een stimulans blijkt te zijn.

Aanmelden voor Grip en Gezondheid

Indigo Rijnmond en Avant Sanare starten in 2021 opnieuw 8 groepen Grip en Gezondheid in meerdere Rotterdamse wijken. Volwassen Rotterdammers die stress ervaren, moeite hebben met rondkomen én roken, kunnen zich alvast aanmelden bij Indigo Rijnmond via:  preventie@indigorijnmond.nl of bellen naar 088 357 17 00.

Belangstellenden krijgen eind 2020 bericht over de startdata, tijden en cursuslocaties.

Meer informatie