20 augustus 2024

'Running therapie is waarde-loos'

Een alinea is een op zichzelf staande eenheid van een schriftelijk betoog over een bepaald punt of idee. Alineas zijn meestal een verwacht onderdeel van formeel schrijven, gebruikt om langer proza te ordenen.

Trainingstechnieken

Voor mensen met klachten van somberheid, angst, stress, vermoeidheid, piekeren of een verminderd gevoel van eigenwaarde heeft running therapie een positief effect op je psychische gezondheid. Tijdens haar trainingen gebruikt Pascale technieken zoals ademhalingsoefeningen, het stellen van individuele doelen, en het bewustmaken van gedrag. "Iedereen loopt in zijn eigen tempo. Ik gebruik methoden zoals cirkels lopen of draaien op een fluitsignaal om de groep bij elkaar te houden."

Bij running therapie gaat het niet om presteren. De focus ligt op herstellen in je hoofd.

Een groep bestaat meestal uit 8 tot 15 deelnemers. Tijdens het lopen gebruikt Pascale een methode waarbij ze na een paar minuten 'herstel!' roept. De voorste lopers laten zich vervolgens terugzakken totdat de groep weer bij elkaar is. "Er is maar één tempo, en dat is je eigen tempo. Vooral met verschillende niveaus in de groep wil ik voorkomen dat het een competitie wordt en sommigen harder gaan lopen dan waarbij ze zich prettig voelen." 

Deelnemer: “Pascale gaf tijdens het rennen regelmatig tips (over mentaal sterker worden) aan de groep maar ook aan mij persoonlijk."

Elkaar motiveren

De running therapie van Pascale duurt over het algemeen 8 weken, waarbij het traject optioneel verlengd kan worden tot 12 weken. Er wordt 2 keer per week getraind. Hoe ze cliënten motiveert? "We hebben een appgroep waarin iedereen elkaar stimuleert. Running therapie gaat altijd door, behalve bij onweer of code rood. We lopen meestal in groengebieden, waar Den Haag rijk aan is. Het Westbroekpark en het Haagse Bos lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor running therapie, deze omgeving is prikkelarm en gezond."

Warme overdracht

Aan het einde van een traject heeft Pascale een gesprek met de deelnemers. "Sommigen van hen willen blijven hardlopen, dan kan ik ze doorverwijzen van running therapie naar een Haagse atletiekvereniging. Ik heb afspraken met deze vereniging zodat ik een warme overdacht kan regelen, waarbij ik ervoor zorg dat die persoon goed landt binnen de vereniging."

Deelnemer: "Pascale nam na de training tijd om met iedereen een praatje te maken.  Ze heeft mij handvatten gegeven hoe om te gaan met ‘druk’ in het werkveld."

Win-win situatie

Running therapie wordt preventief ingezet en biedt naast mentale voordelen, ook lichamelijke voordelen. Een deelnemer beschrijft: "Door het hardlopen voel ik mij beter in mijn lijf, onderneem ik op de dag verschillende activiteiten waardoor ik in de avond ‘gezond vermoeid’ ben om goed en diep in slaap te vallen en vervolgens weer uitgerust wakker te worden."
Pascale beaamt dit: "Mentaal en fysiek gaan hand in hand. Als je aan je hoofd werkt, volgt je lichaam en andersom. Het is een win-winsituatie waarbij beide aspecten verbeteren."

 Meer informatie over running therapie