De kracht van aandacht

Door wie voelde jij je echt gezien toen je jong(er) was en dat nodig had? Word Offline influencer. Offline influencers zijn de mensen in de omgeving van kinderen en jongeren die deze positieve ervaringen bieden.

Collega Anouk Sijbenga schrijft hierover:

  • “Bij mij waren dat een aantal mensen naast m'n ouders: Vrienden van mijn ouders die wel eens kwamen logeren als mijn moeder in het buitenland zat en mijn vader de zorg in zijn eentje lastig vond;  
  • Mijn mentor in de brugklas van het Rodenborch-College die mij als onzekere puber een keer in de spotlight gezet heeft toen ik naar het VWO mocht na een heel ander advies te hebben gekregen;
  • Karlijn Pels die eens de treintijden vanuit Zuid-Frankrijk naar Nederland heeft opgezocht, omdat ik het helemaal had gehad met mijn ruziemakende ouders.”

Wist jij dat!?

Één op de vier kinderen en jongeren in Nederland maakt meer dan twee ingrijpende jeugdervaringen mee. Zij groeien bijvoorbeeld op in armoede, worden thuis emotioneel verwaarloosd, hebben een ouder met psychische problemen of verslaving, of worden gepest op school. De ongezonde stress die dit veroorzaakt kan een negatief effect hebben op hun mentale en fysieke gezondheid.

Offline influencers

Offline influencers zijn de mensen in de omgeving van kinderen en jongeren die deze positieve ervaringen bieden. Dat kan de buurvrouw zijn, de judocoach, de leerkracht of iemand uit de familie. Jij dus ook! Het mooie is dat we met elkaar ervoor kunnen zorgen dat kinderen en jongeren zich gezien en gehoord voelen.

Ben jij een buurvrouw, oom, vriend, sportcoach of leerkracht? Ook jij kunt dus een offline influencer zijn! Dat hoeft niet altijd door te praten, maar kan ook door leuke dingen te doen samen, een kop thee drinken of praktische hulp. De optelsom van al die momenten van oprechte aandacht maakt het verschil. Dat is de kracht van aandacht!

Voor heel veel tips en meer filmpjes en verhalen, bezoek vooral de website www.offlineinfluencers.nl.

Denk ook aan preventieve groepen gericht op deze ingrijpende jeugdervaringen. Zoals de nieuwe groep Slagkracht [link training] voor jongvolwassenen die opgegroeid zijn in een gezin gedupeerd door het toeslagenschandaal; de KIES groep [link: training] ouders zijn gescheiden; Familie en ik [link training] lessen voor in de klas; lotgenotengroepen of video interventies [link item 25] voor kinderen die een ouder hebben met een psychische kwetsbaarheid of verslaving of Ik rouw van jou/Rouw op je dak [link training] als er een gezinslid is overleden.

Voor professionals

Jaarlijks organiseren we een symposium KOPP/KOV (kinderen van ouders met psychische problemen/verslaving) en deskundigheidsbevordering [link: https://www.indigowest.nl/cursussen/cursus/-/zie-jij-kinderen-van-] KOPP/KOV