Trauma

"Door een traumatische ervaring, was mijn leven stil komen te staan. Onbewust draaide ik om mijn leven heen en kon ik niet meer normaal 'leven'. Indigo heeft mij er in slechts een behandeling vanaf geholpen. Daarna pakte ik voor een belangrijk gedeelte direct mijn leven weer op. Ik heb mijn leven terug." (Bron: Zorgkaart Nederland)

Psychotrauma: wat is het?

Soms maakt u iets mee in uw leven waardoor u psychische klachten krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, overval of verkrachting. De meeste mensen kunnen een traumatische ervaring zelf verwerken. Maar soms lukt dat niet. De herinneringen en de daarbij behorende angstige gevoelens en/of gevoel van machteloosheid blijven terugkomen.

Herken je dit? Dan is het mogelijk dat je traumaklachten of een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) hebt.

Post Traumatische Stress Stoornis

Iedereen maakt nare dingen mee. Dat hoort bij het leven. Meestal verdwijnt zo’n nare ervaring na verloop van tijd uit uw gedachten. Maar soms ook niet. Sommige ervaringen zijn zo heftig dat u ze moeilijk kunt vergeten. Een overval,  ernstig verkeersongeluk, (seksueel) geweld of een mishandeling bijvoorbeeld. Of een aanslag of oorlogsgeweld. Zo’n traumatische ervaring kan uw leven helemaal ontregelen.

Het kost tijd om van zo’n gebeurtenis te herstellen. U verwerkt de gebeurtenis langzaam en pakt de draad van het dagelijks leven weer op. Hoe lang zo’n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend.

Wat iemand als traumatisch ervaart, is namelijk voor iedereen verschillend. Dat is afhankelijk van iemands karakter en of hij over zijn ervaring kan praten. Maar het kan zijn dat het niet lukt de schokkende gebeurtenis te verwerken. Dat merkt u aan allerlei lichamelijke en psychische klachten, zoals:

  • hartkloppingen
  • snel schrikken 
  • sombere stemming

Als u zulke klachten langer dan vier weken heeft kan het zijn dat u een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) heeft. Dan is de gebeurtenis zo schokkend voor u geweest, dat u last houdt van veel spanning en stress. Uw leven na de traumatische ervaring is ernstig verstoord.

Psychotrauma: twee soorten
Er wordt over het algemeen een onderscheid gemaakt in twee soorten psychotrauma’s:

  1. Psychische klachten na een eenmalige schokkende ervaring, bijvoorbeeld een ongeluk.
  2. Psychische klachten na een serie van traumatische gebeurtenissen, bijvoorbeeld oorlogservaringen, (geestelijke of seksuele) mishandeling of geweld in het gezin.

Wilt u weten of u kampt met een trauma? Doe de zelftest.

Meer weten over PTSS? Bekijk de informatie over trauma kenmerken en behandeling PTSS of lees onze praktische tips omgaan met trauma.