Somberheid: wat is het?

Iedereen voelt zich weleens somber of treurig. Dat is heel normaal. Meestal gaan klachten vanzelf weer over. Maar komt hulp te laat, dan verergeren klachten en kan somberheid over gaan in een depressie. Soms duurt het dan lang(er) voordat het weer beter met u gaat. Erkenning van het probleem is de eerste stap naar herstel.  Met de juiste hulp pakt u uw problemen zelf aan en krijgt u snel weer grip op uw leven. Indigo helpt!

Somberheid of depressie?

Het is heel normaal dat u zich wel eens somber en ongelukkig voelt.  U heeft dan nergens zin in en ziet overal als een berg tegenop. Er komt niets uit uw handen; een kop thee zetten is al te veel moeite. De fut is er uit. Na een paar dagen klaart de lucht opeens weer op en u ‘ziet het helemaal weer zitten’. Voor deze somberheid is vaak een concrete oorzaak te vinden. U heeft bijvoorbeeld een belangrijk tentamen niet gehaald of bent niet aangenomen voor een baan die u graag had willen hebben. Dan is de dip goed te begrijpen,  en gelukkig maar tijdelijk. Je kan het dan geen depressie noemen.

Als u niet lekker in uw vel zit, erg moe bent en zich somber voelt, kan u zelf veel doen om uit uw dit  te komen. Gratis deelnemen aan een van onze cursussen en workshops bij u in de buurt bijvoorbeeld. Lees ook onze tips!

Maar als u er zelf niet uitkomt en u zich langer dan  twee weken somber of treurig voelt, kan er sprake zijn van een depressie. Ga dan naar de huisarts. Hij weet goed welke hulp het beste bij u past en verwijst u door naar een van onze hulpverleners. Kijk hoe Indigo u helpt.

Depressie

Depressie is één van de meest voorkomende psychiatrische ziektebeelden. Van alle Nederlanders krijgt 18,7% ooit in het leven te maken met een depressie en per jaar heeft 5,2% van de gehele bevolking een depressieve stoornis. Een depressie is soms moeilijk te herkennen, omdat de klachten heel geleidelijk ontstaan.

Voor het kiezen van de beste behandeling is het belangrijk om samen met een hulpverlener na te gaan hoe ernstig de depressie is en hoe lang de depressie al duurt.