Angst: wat is het?

Soms is angst gezond, hoe raar dat ook klinkt. Angst kan u beschermen. Maar wordt het allemaal te gek dan kan angst uw leven beheersen. Bent u te bang om een voet buiten de deur te zetten of  ligt u nachten piekerend wakker. Dan kan er sprake zijn van een angststoornis. Erkenning van het probleem de eerste stap. Met de juiste hulp pakt u uw problemen zelf aan en krijgt u snel weer grip op uw leven. Indigo helpt, direct en dichtbij!

Angststoornis

Bijna 20% van alle Nederlanders heeft in zijn leven ooit last van een vorm van een angststoornis. Dat is 1 op de 5 mensen! Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten angst. Hieronder bespreken we een aantal veel voorkomende angsten. Veel mensen hebben last van meerdere soorten angst.

Paniek

Bij een paniekaanval, wordt u onverwacht heel erg bang of krijgt u een heel onaangenaam gevoel. Dit gevoel wordt binnen een paar minuten heel hevig. Wanneer iemand regelmatig last heeft paniekaanvallen, bang is voor nieuwe aanvallen en/of zijn gedrag aanpast vanwege de angst voor paniekaanvallen, noemen we dit een paniekstoornis. Een paniekstoornis of paniekaanvallen gaan vaak samen met de angst om de straat op te gaan.

Specifieke fobie

Bij een specifieke fobie bent u bang voor een bepaald voorwerp, dier of situatie. Dit kan van alles zijn. Bij confrontatie met dat wat u eng vindt, kunt in paniek raken en wilt u het liefst zo snel mogelijk weg. Een voorbeeld is angst voor spinnen.

Sociale fobie

Als u last hebt van een sociale fobie of sociale angststoornis, bent u in sociale situaties bang om negatief beoordeeld of afgewezen te worden door anderen. Verjaardagen, feestjes en vergaderingen gaat u bijvoorbeeld het liefst uit de weg. Ook kan het zijn dat u bang bent om te spreken voor een groep.

Piekeren of gegeneraliseerde angststoornis

Als u heel veel piekert over allerlei zaken en dit maar niet los kunt laten, heeft u misschien een gegeneraliseerde angststoornis. U slaapt dan ook vaak slecht, doordat u ’s avonds en ’s nachts veel piekert.

Hypochondrie

Bij hypochondrie of ziektevrees bent u bang dat u een ernstige lichamelijke ziekte hebt. Als u iets voelt in uw lichaam of iets afwijkends denkt te zien, bent u bijvoorbeeld bang dat u kanker hebt. U vindt het moeilijk om u gerust te laten stellen door de dokter.

Hulp bij angst

Bent u vaak bang en komt u er zelf even niet uit? Wacht niet te lang.Doe de online zelftest Angst of lees meer over de symptomen van angst. Kijk hoe Indigo u helpt.