Stress en Burn-out
Stress en Burn-out
Spanning is gezond, maar een te veel spanning kan stress veroorzaken. 12 procent van de huisartsbezoeken heeft te maken met stress. Niet alleen werknemers, maar ook vakantiegangers en examenkandidaten krijgen klachten als de lat te hoog ligt. Soms is de stress zo heftig dat hulp nodig is.
Signalen en klachten
- Vaak hoofdpijn en snel geïrriteerd zijn.
- Slecht slapen en vaak moeilijk weer opstaan.
- Pijn in nek en schouders.
- Piekeren en niet meer genieten of ontspannen.
- Vaak huilbuien hebben.
- Op het werk gaat het niet lekker en je kunt je slecht concentreren.
Tips, cursussen en deskundige hulp
Aan de slag met onrust of stress-klachten? Bekijk de praktische tips van onze specialisten, volg een (gratis) cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. De huisarts kan je helpen (vaak zonder dat je een eigen risico betaalt) of verwijzen naar één van onze specialisten.
Tips voor het omgaan met stress
- Krop je emoties niet op: Praat met dierbaren en vrienden over wat je bezighoudt. Niet alleen lucht het op, maar het is ook goed als anti-stress medicijn.
- Zeg vaker nee: Stel grenzen en zeg 'nee' als je te veel hooi op je vork neemt.
- Je ‘moet’ niets: Je hebt het gevoel dat iedereen zoveel van jou verwacht. Dat alles misgaat als jij niets doet. Meestal moet je vooral juist veel van jezelf. En zijn het niet de anderen waarvan jij zoveel moet. Je hoeft niet perfect te zijn. Pas je doelen aan, zodat ze haalbaar zijn.
- Beweeg meer: Bewegen helpt je hoofd leeg te maken. Het biedt geen ruimte voor piekergedachten. Tegelijkertijd maak je tijdens het sporten endorfine aan. Die bestrijden de stresshormonen en maken je gelukkiger.
- Reserveer relaxtijd: Zorg voor goede balans tussen werk en privé: maak tijd vrij voor dingen die jou energie geven of juist doen ontspannen. Reserveer wekelijks tijd voor jezelf in je agenda.
Volg een cursus
Volg je liever een cursus van één van onze specialisten? Dat kan! Meld je dan aan voor een cursus of training bij jou in de buurt. Veel van deze cursussen zijn gratis en sommige ook online.Je kunt bijvoorbeeld denken aan: Omgaan met stress of Assertiviteit.
Zoek deskundige hulp voor stress en burn-out
Ga naar de huisarts. Hij/zij is jouw eerste aanspreekpunt. Als het kan, behandelt de huisarts of de praktijkondersteuner ggz je. Mochten zij jou niet kunnen helpen, dan word je doorverwezen naar een behandelaar van Indigo voor gesprekken met een psycholoog.