Somberheid of depressie

Iedereen voelt zich weleens somber of treurig. Meestal gaan klachten vanzelf weer over. Maar komt hulp te laat, dan verergeren klachten. En duurt het vaak lang(er) voordat het weer beter met je gaat.

Symptomen van depressie

Je bent waarschijnlijk depressief als je minstens twee weken lang somber bent en/of minder interesse en plezier hebt in allerlei dingen én kampt met vijf of meer van de onderstaande symptomen:

  • duidelijk afvallen of juist aankomen
  • slapeloosheid of juist veel slapen
  • traagheid of juist lichamelijke onrust
  • vermoeidheid, weinig energie hebben
  • je waardeloos of schuldig voelen
  • verminderde concentratie of besluiteloosheid
  • terugkerende gedachten aan de dood, plannen of pogingen om zelfmoord te plegen 

Oorzaken van depressie

Meestal spelen bij het ontstaan van een depressie verschillende factoren een rol. Je kunt kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van een depressie omdat depressies in jouw familie voorkomen. Een moeilijke jeugd, weinig steun vanuit de omgeving of een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis kunnen ook een aanleiding zijn. Mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes, COPD of reuma lopen een groter risico om depressief te worden. Ook hormonen, bepaalde medicijnen en drank- of drugsgebruik vergroten de kans op een depressie. Soms is het evenwicht tussen bepaalde stofjes (neurotransmitters) in de hersenen verstoord. Een tekort aan de neurotransmitters serotonine en noradrenaline kan een depressie in de hand werken.

Tips, cursussen en deskundige hulp

Bekijk de praktische tips van onze specialisten, volg een (gratis) cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. Hij of zij kan je helpen (vaak zonder dat je een eigen risico betaalt) of verwijzen naar één van onze specialisten.

Tips omgaan met somberheid

  1. Erken je gevoelens: Houd jezelf niet voor de gek en geef toe dat je niet lekker in je vel zit. Dat is de eerste stap om tot verbetering te komen.
  2. Praat erover met anderen: Blijf met andere mensen omgaan, je hoeft je niet te schamen voor je somberheid. Trek je niet te veel terug. Anderen kunnen juist een goede afleiding of steun zijn. Deel je gevoelens met iemand. Dat lucht op en dan loop je er niet in je eentje mee rond.
  3. Kies voor regelmaat in je leven: Regelmaat helpt je grip op je leven te houden. Op tijd naar bed, vaste eetmomenten, vaste rustmomenten. Het geeft houvast. Laat je doen en laten niet bepalen door jouw somberheid. Jij bepaalt jouw regelmaat.
  4. Probeer regelmatig te bewegen: Ga wandelen, of fietsen. Of doe een andere lichamelijke inspanning die je prettig vindt. Als het kan met een goede vriend. Er is steeds meer bewijs dat bewegen helpt.
  5. Blijf leuke dingen doen: Misschien zie je er ontzettend tegenop, maar probeer toch dingen te blijven doen die je voorheen leuk vond. En doe af en toe iets nieuws of ongewoons. Nieuwe ervaringen kunnen energie geven.
  6. Pas op voor ongezonde gewoonten om je stemming te verbeteren: Alcohol, roken of drugs kunnen je stemming kortdurend veranderen, maar geven geen langdurige oplossing.

Volg een cursus

Volg je liever een cursus van één van onze specialisten? Dat kan! Meld je dan aan voor een cursus of training bij jou in de buurt. Veel van deze cursussen zijn gratis en sommige ook online. Bijvoorbeeld: Lekker slapen, Stoppen met piekeren en Positief denken. Maar ook Running therapie, Verder na verlies en Omgaan met stress.

Zoek deskundige hulp voor somberheid of depressie

Ga naar de huisarts. Hij/zij is jouw eerste aanspreekpunt. Als het kan, behandelt de huisarts of de praktijkondersteuner ggz je. Mochten zij jou niet kunnen helpen, dan word je doorverwezen naar bijvoorbeeld een behandelaar van Indigo voor  gesprekken met een psycholoog. Specialistische zorg voor depressie vind je bij PsyQ of Antes.