Piekeren

Wie piekert er niet? De meeste mensen piekeren wel eens. Over een examen, een belangrijke presentatie, de opvoeding, een feestje waar je niemand kent. Maar piekeren moet je leven niet gaan overheersen, dan kan het een probleem worden.

Tips, cursussen en deskundige hulp

Soms is het piekeren zo storend dat hulp nodig is. Bekijk de praktische tips van onze specialisten, volg een (gratis) cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. De huisarts kan je zelf helpen (vaak zonder dat je een eigen risico betaalt) of verwijzen naar één van onze specialisten.

Tips omgaan met piekeren

  1. Geef jezelf piekertijd: Krijg meer grip op je gedachten door jezelf toestemming te geven om één (of twee) keer per dag een kwartier tot maximaal een half uurtje te mogen piekeren. Probeer in dat halve uur kritisch te kijken naar je gedachten. Klopt het wel wat je denkt? Helpt het je? Zoek oplossingen.
  2. Schrijf het op: Het helpt om je gepeins letterlijk op te schrijven, zo word je je bewust van 'rare gedachtekronkels'. Het helpt ook om het probleem zo concreet mogelijk op papier te zetten. Kijk of je er invloed op hebt of niet. Heb je er invloed op, schrijf dan op wat je zou kunnen doen. Het helpt ook om het te bespreken met iemand.
  3. Zoek afleiding en ontspanning: Uit onderzoek is gebleken dat piekeraars al na 8 minuten afleiding, zich positiever voelen en dat de spiraal van piekeren is doorbroken. Ook sporten of lichamelijke beweging kan helpen. Maak een (bos)wandeling, laat de auto staan en loop naar de supermarkt of ren een paar keer de trap op en neer. Maar ontspanning kan ook zitten in foto’s kijken, puzzelen of lezen.
  4. Luister naar je gevoel: Veel mensen piekeren omdat ze dingen niet willen aanvaarden zoals ze zijn. Je bent bijvoorbeeld niet tevreden met je gewicht, je relatie of je baan. Luister naar dat stemmetje in jouw hoofd, geef toe dat er iets aan de hand is en probeer er wat aan te doen.
  5. Leer te aanvaarden: Over het verleden valt eindeloos te tobben. Waarom kreeg zij de baan wel en ik niet? Waarom kan ik geen kinderen krijgen? Het is de kunst om het leven te aanvaarden zoals het is. Leren mediteren kan je hierbij helpen. Denk ook eens aan waar je een half jaar geleden over zat te piekeren en of die gebeurtenis al dat gepieker waard was.

Volg een cursus

Volg je liever een training of cursus van één van onze specialisten? Dat kan! Meld je dan aan voor een cursus bij jou in de buurt. Bijvoorbeeld stoppen met piekeren, omgaan met angst of lekker slapen. Veel van deze cursussen zijn gratis. En sommige ook online.

Zoek deskundige hulp voor piekeren

Ga naar de huisarts. Hij/zij is jouw eerste aanspreekpunt. Als het kan, behandelt de huisarts of de praktijkondersteuner ggz je. Mochten zij jou niet kunnen helpen, dan word je doorverwezen naar een behandelaar van Indigo voor gesprekken met een psycholoog. Voor meer specialistische zorg kun je ook worden doorverwezen naar PsyQ.