Nieuws

Nieuws van Indigo

15 januari 2018

200x200-Indigo-helpt-bij-slaap-problemen.png

Klantgerichte (online) mini-interventies die bedoeld zijn om depressieve klachten tegen te gaan, werken écht. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Het Trimbos onderzocht drie online workshops voor slaapproblemen, stress en piekeren. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research.

'Beter slapen', 'Minder stress' en 'Minder piekeren' zijn drie online trainingen om zelfstandig te werken aan slaap-, pieker- of stressklachten, veelvoorkomende klachten die aantoonbaar samenhangen met depressie. Ook Indigo heeft (gratis)workshops en trainingen die eraan kunnen bijdragen dat u lekker(der) in uw vel zit.

Tips tegen een dip

Soms gaat een rotgevoel niet vanzelf weg en is het goed om in actie te komen om te voorkomen dat je dip een depressie wordt. U kunt zelf veel doen om meer grip op uw leven te krijgen. We geven graag wat tips:

  1. Houd uzelf niet voor de gek: geef toe dat u niet lekker in uw vel zit. Dat is de eerste stap om uit een dip te komen
  2. Praat erover: blijf met andere mensen omgaan, u hoeft zich niet te schamen voor uw somberheid. Trek u niet teveel terug. Anderen kunnen een goede afleiding of steun zijn. Deel uw gevoelens met iemand. Dat lucht op. Dan loopt u er niet alleen mee rond.
  3. Kies voor regelmaat in uw leven: regelmaat helpt grip op uw leven te houden. Op tijd naar bed, vaste eetmomenten, vaste rustmomenten. Het geeft houvast. Laat uw doen en laten niet bepalen door somberheid.
  4. Beweeg: ga wandelen, of ga fietsen. Of lever een andere manier van lichamelijke inspanning die u prettig vindt. Als het even kan met een goede vriend. Er komt steeds meer bewijs dat bewegen helpt tegen depressie. 5. Doe leuke dingen: misschien ziet u er ontzettend tegenop, maar probeer toch dingen te blijven doen die u voorheen leuk vond. Somberheid zal niet overgaan als u thuis blijft, of in bed. En doe af en toe iets nieuws of ongewoons. Nieuwe ervaringen kunnen energie geven.
  5. Pas op voor ongezonde gewoonten om je stemming te verbeteren: alcohol, roken of drugs kunnen uw stemming kortdurend veranderen maar geven geen langdurige oplossing en hebben wel weer andere nadelen.

Deskundige hulp

Soms is er meer hulp nodig dan deze tips en groepsactiviteiten. Neem dan contact op met huisarts. Hij weet goed welke hulp het beste bij je past. Soms zijn de klachten zo ernstig dat een verwijzing naar een psycholoog van Indigo nodig is. Dit gaat altijd in overleg met jou

Je kan bij ons terecht voor kortdurende behandelingen bij een depressie.