Nieuws

Nieuws van Indigo

17 juni 2024

KOPP+KOV+ervaringsverhalen.jpg

Wij vinden het belangrijk als Indigo Preventie om onze eigen ervaringen ook te vertellen als dat passend is, om meer bewustzijn te creëren. Zoals rondom KOPP/KOV. In Nederland groeien ruim 1 op de 4 kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving. Collega Aafke* heeft ook haar verhaal gedeeld.

​​​​​In haar puberteit gedroeg collega Aafke zich opstandig, was ze ongemotiveerd en ging ze om met ‘verkeerde lui’. Wat niemand wist was dat ze opgroeide met drugsverslaafde ouders, en dat haar slechte gedrag een schreeuw om aandacht was. “Ik wilde niets liever dan ontsnappen aan mijn thuissituatie”.

Pas toen Aafke een vriend kreeg, zag ze dat het ook anders kon. “Hij had een goede band met zijn moeder. Zij was erg zorgzaam. Toen ik 22 was ben ik bij hen ingetrokken en dat was ontzettend wennen. Nooit eerder had iemand aan mij gevraagd hoe het met me ging. Of: kan ik iets voor je doen? Zelf heb ik wel in therapie gezeten om mijn jeugd te verwerken. Ik weet inmiddels dat ík ook een stem heb. Een rotdag is nog geen rotleven. Toch had ik liever eerder hulp gehad; dan had ik eerder geweten dat ik niet de enige in deze situatie was. Daarom ben ik blij dat er steeds meer aandacht komt voor KOPP/KOV-kinderen. Ik zou hen willen meegeven dat ze weliswaar in deze situatie zitten, maar dat ze echt nog wel iets van hun leven kunnen maken. Er is licht aan het einde van de tunnel."

Meer hierover lezen? Kijk dan hier

*Aafke is een gefingeerde naam.

KOPP/KOV
KOPP/KOV staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen (KOV). Het kan gaan om één of beide ouders. De problematiek van de ouder(s) heeft vaak gevolgen voor het hele gezin. Indigo West biedt trainingen voor deze kinderen, maar ook trainingen voor ouders. Vanaf het najaar gaan we ook een KOPP/KOV-groep voor volwassenen geven die in behandeling zijn bij de Parnassia Groep.