Mentaal Gezond in de wijk
Mentaal gezond in de wijk
De ggz van de toekomst
Binnen een Mentaal Gezondheidscentrum staat het verkennend gesprek centraal. Aanmeldingen hiervoor verlopen via de huisarts of praktijkondersteuner. Na dit gesprek komen de behandelaar en degene met de hulpvraag tot een actieplan op maat.
De oplossing kan zowel binnen- als buiten de ggz liggen. Dit betekent concreet:
- Focus op de hulpvraag;
- Dichtbij de cliënt, in de wijk;
- Verminderen van de wachttijden en;
- Snel passende zorg.
GGZ Breburg startte als eerste met Mentale Gezondheidscentra. Deze zorg scoort een 8,7.
GZ-psycholoog Rick Huijs vertelt: 'Mensen snel verder helpen. Dat is iets wat we natuurlijk allemaal willen. Het persoonlijke maakt dit werk waardevol.' Lees zijn ervaring over het werken in een Mentaal Gezondheidscentrum.
Waarom Mentale Gezondheidscentra?
Eigenlijk kun je beter zeggen: éindelijk Mentale Gezondheidscentra. Al jaren heeft de hele ggz te maken met lange wachtlijsten en een tekort aan behandelaren. Ook in het Integraal Zorgakkoord (IZA) is te lezen dat we écht iets moeten doen om de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Dat kunnen we niet alleen oplossen; daar hebben we een goede samenwerking voor nodig. Een van de antwoorden is het oprichten van Mentale Gezondheidscentra, waar mensen binnen kunnen wandelen voor een verkennend gesprek. We kijken tijdens dit gesprek naar wat hij/zij nodig heeft. Wat is de hulpvraag en door wie en hoe kan die beantwoord worden: binnen of buiten de ggz. We behandelen klacht-, doel- en wijkgericht. Hierdoor kunnen we een efficiëntere en passendere, vaak kortere behandeling bieden.
Het kan goed zijn dat iemand bijvoorbeeld het meeste geholpen is bij het aanpakken van zijn of haar slaapprobleem in plaats van een behandeling in de ggz. Als uiteindelijk blijft dat een verwijzing naar de ggz toch nodig is, is dat door de nauwe samenwerking met de huisartsen in de wijk ook zo in gang gezet.