Mentale fitheid

Een leeg hoofd. Rust. Balans. Zeker zijn over jezelf. Positief denken. Je goed voelen. Dat zijn de symptomen van mentaal fit zijn. Het gaat erom dat je weet wie je bent, dat je dingen doet die je blij maken en dat je weinig stress ervaart in het leven. Dat je veerkrachtig bent, goed met tegenslagen om kunt gaan.

Tips, cursussen en deskundige hulp

Lees de tips van onze specialist(en) en volg een (gratis) cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. De huisarts kan je helpen (vaak zonder dat je een eigen risico betaalt) of verwijzen naar een van onze specialisten.

Tips bij mentale fitheid

  1. Geniet van het nu: Genieten van het nu lijkt soms moeilijk in de drukte. Sta dus stil bij momenten zoals een zonsondergang, een kind dat blij is of een gesprek met een goede vriend. Kijk om je heen of doe dingen met volle aandacht. Een spelletje, wandeling door het bos, een goed gesprek.
  2. Leef bewust: Schrijf op waar je blij van wordt, wat je wilt bereiken en hoe je dat aan gaat pakken. Blijf dingen doen die je nuttig vindt. Als je hart sneller gaat kloppen van een activiteit, geeft het je energie en kost het je weinig moeite.
  3. Ontspan: Om goed met stress om te gaan, moet je regelmatig ook lichamelijk ontspannen. Er zijn veel verschillende manieren. Behalve sporten en buitenactiviteiten, helpt mindfulness om goed te leren ontspannen en los te laten.
  4. Meer optimisme loont: Als je positief denkt, wordt alles lichter. Bekijk je de wereld met het idee dat het glas half vol is in plaats van halfleeg, dan kun je beter omgaan met stress, los je sneller conflicten op, word je minder snel ziek en leef je langer. Leer meer positieve emoties te ervaren door elke dag 3 positieve dingen op te schrijven.

Volg een cursus voor mentale fitheid

Volg je liever een cursus van één van onze specialisten? Dat kan! Meld je aan voor een training of cursus bij jou in de buurt. Bijvoorbeeld: grip en glans (55+), mindfulness of omgaan met stress. Veel van deze cursussen zijn gratis. En sommige ook online.

Zoek deskundige hulp voor mentale fitheid

Ga naar de huisarts. Hij/zij is jouw eerste aanspreekpunt. Als het kan, behandelt de huisarts of de praktijkondersteuner ggz je. Mochten zij jou niet kunnen helpen, dan word je doorverwezen naar een behandelaar van Indigo voor gesprekken met een psycholoog.