Medisch onverklaarbare klachten
Medisch onverklaarbare klachten
Je hebt lichamelijke klachten die zelfs een huisarts of specialist niet kan verklaren. Ook niet na uitgebreid onderzoek. Maar je voelt jouw klachten wél. We noemen deze Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK). Ze kunnen een psychische oorzaak hebben.
Voorbeelden van medisch onverklaarde lichamelijke klachten
- vermoeidheid
- rugpijn
- hoofdpijn
- pijn in armen of benen
- pijn op de borst
- maag- en darmklachten
- gewrichtsklachten
- duizeligheid
Tips, cursussen en deskundige hulp
Lees de tips van onze specialist(en) en volg een (gratis) cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. De huisarts kan je helpen (vaak zonder dat je een eigen risico betaalt) of verwijzen naar een van onze specialisten.
Tips bij medisch onverklaarbare klachten
- Zoek afleiding en richt je aandacht op andere dingen.
- Zoek balans in rust en activiteiten. Te weinig activiteit maakt het lichaam passief en verslechtert de conditie. Te veel activiteiten veroorzaakt later weer een terugval.
- Zoek balans in verplichte activiteiten en ontspannende activiteiten en doe van beide iets.
Wat kun je als familie/vrienden doen?
- Neem de klachten serieus.
- Ga iemand niet volledig ontzien. Blijf redelijke eisen stellen.
- Houd aandacht voor ontspanning, zowel bij jezelf als bij de ander.
Volg een cursus
Volg je liever een cursus van één van onze specialisten? Dat kan! Meld je dan nu aan voor een cursus of training bij jou in de buurt. Veel van deze cursussen zijn gratis. En sommige ook online.
Zoek deskundige hulp voor medisch onverklaarbare klachten
Ga naar de huisarts. Hij/zij is jouw eerste aanspreekpunt. Als het kan, behandelt de huisarts of de praktijkondersteuner ggz je. Mochten zij jou niet kunnen helpen, dan word je doorverwezen naar een behandelaar van Indigo voorgesprekken met een psycholoog. Voor meer specialistische zorg kun je ook worden doorverwezen naar PsyQ.