Preventie

Indigo preventie zet in op het versterken van uw geestelijke gezondheid. Heeft u lichte psychische klachten of loopt u het risico om deze klachten te krijgen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Indigo preventie helpt u om zelf uw gezondheid te verbeteren zodat klachten geen problemen worden.

Voorbeelden uit de praktijk

DRIVE helpt Wim aan het werk

Wim (55), geboren Rotterdam, kampt al jaren met psychische problemen door nare ervaringen uit het verleden. Hierdoor raakt hij in 2008 zijn baan kwijt en zit hij sindsdien in de bijstand. Tot overmaat van ramp verlaat zijn vrouw hem in 2009. Wim zit zwaar in de put.

Onlangs is hij door de gemeente geïnformeerd over het project DRIVE, waaraan hij als inwoner van de wijk Charlois aan kan deelnemen. Dit project is bedoeld om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en problemen op diverse levensterreinen weer aan het werk te krijgen. Op aanraden van een vriendin meldt Wim zich aan en komt zo in aanraking met een zijn coach Emma. Samen met verschillende instanties uit de gemeente zal zij Wim van A tot Z begeleiden naar een betaalde baan of vrijwilligerswerk.

Inmidddels is er een individueel trajectplan ontwikkeld aan de hand van waarvan hij stapsgewijs naar werk wordt begeleid. De kracht van het project is haar veelzijdige aanpak. Zo gaan deskundigen van Indigo aan de slag met oplossingen voor Wim's psychische problemen. Tegelijkertijd gaat Wim met een sportcoach aan de slag om meer in beweging te komen en zich fitter te voelen.

Deze aanpak maakt dat naar verwachting aan het eind van het jaar ongeveer een kwart van de deelnemers een betaalde baan hebben en een grotere groep binnen 1 a 2 jaar. Voor een kleinere groep zal vrijwilligerswerk het hoogst haalbare zijn.

Website drugsgebruik voor Haagse jongeren

Menno (17) is een vrolijke en energierijke jongen. Het gaat over het algemeen goed op school en heeft een groot sociaal netwerk. Zo voetbalt hij 3 x per week en speelt hij daarnaast ook nog in  een schoolband, waarvoor hij vaak oefent bij zijn vriend op zolder. Na afloop van deze activiteiten worden altijd wel een paar biertjes gedronken. De laatste tijd merkt hij dat zowel hij en zijn vriendjes steeds meer biertjes drinken. Soms wel 4 glazen alcohol na een voetbaltraining. En in het weekend heeft hij de afgelopen maanden zichzelf al een paar keer bewusteloos gedronken en is hij op de eerste hulp beland.

Door een hulpverlener van het ziekenhuis is hij gewezen op de website www.drugskompas.nl. Een interactieve en informatieve website ontwikkeld door Indigo en de gemeente Den Haag. Door het doen van een gebruikerstest ontdekt Menno al gauw dat zijn drankgebruik onverantwoord is. Hij loopt zelfs een risico op het ontwikkelen van een alcoholprobleem! Hij is zeer geschrokken en omdat hij het moeilijk vind hier met zijn ouders over te praten, zoekt hij via deze site ook hulp. Zo chat hij regelmatig met een preventiedeskundige van Indigo van wie hij handige tips krijgt om zijn alcohol te verminderen. Inmiddels heeft hij zijn alcoholgebruik onder controle!