Gedragsproblemen bij kinderen
Gedragsproblemen bij kinderen
Alle kinderen hebben wel eens problemen met hun gedrag. Het wordt een probleem als het lang duurt, ze ernstig zijn voor het kind of de omgeving, of wanneer het probleem heel vaak voorkomt. Vaak spelen verschillende factoren een rol. Zoals aanleg en de ontwikkeling van het kind, gepest worden, ziekte of spanningen in het gezin.
Gedragsproblemen bij kinderen zijn voor ouders, leerkrachten, sportleraren en familieleden niet altijd even makkelijk te begrijpen. Laat staan te herkennen. Onderstaande signalen kunnen duiden op een gedragsprobleem:
- eet- en slaapproblemen
- lusteloosheid
- hoofd- of buikpijn
- tegendraads gedrag
- druk of opvallend stil
- agressief of snel boos
- tegenvallende schoolresultaten
- spijbelen
- vandalisme
- drugs- of alcoholgebruik
Tips, cursussen en deskundige hulp
Aan de slag met gedragsproblemen? Bekijk de praktische tips van onze specialisten, volg een (gratis) cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. De huisarts kan jouw kind helpen (vaak zonder dat je een eigen risico betaalt) of verwijzen naar één van onze jeugdspecialisten.
Tips bij gedragsproblemen kinderen
- Bied structuur: Zorg voor veel duidelijkheid en structuur in huis. Maak duidelijke regels voor in het gezin en maak deze zichtbaar. Zo wordt de wereld van jouw kind veiliger, overzichtelijker en voorspelbaarder.
- Luister en praat: Luister en praat met je kind en neem emoties en gevoelens serieus. Laat merken dat je hem of haar begrijpt. Dan voelt hij of zij zich veilig en kan er ook samen gezocht worden naar een aanpak voor de situatie.
- Onderscheid lastig en niet lastig gedrag: Probeer vooral positieve aandacht te geven (complimenten voor gewenst en positief gedrag), maar grijp in als het gedrag niet kan.
- Samen dingen doen: Onderneem samen activiteiten met je kind.
- Doe het niet alleen: Bespreek de problemen met de school van het kind, de huisarts of familieleden, dan sta je er niet alleen voor.
Volg een cursus
Volg je liever een cursus van één van onze specialisten? Dat kan! Meld je dan aan voor een cursus of training bij jou in de buurt. Veel van deze cursussen zijn gratis. En sommige ook online.
Zoek deskundige hulp
Ga naar de huisarts. Hij/zij is jouw eerste aanspreekpunt. Als het kan, behandelt de huisarts of de praktijkondersteuner ggz je. Mochten zij jou niet kunnen helpen, dan word je doorverwezen naar een behandelaar van Indigo voor gesprekken met een psycholoog. Soms is het gedrag van je kind zo heftig dat je specialistische hulp nodig hebt. Voor specialistische hulp voor kinderen kun je terecht bij Youz. Meer weten over gedragsproblemen bij kinderen, lees hier informatie over de symptomen en de behandeling.