Henny: 'Als ik nu met iets zit, ga ik ervoor zitten in plaats van erover te piekeren'

200x200-stoppen-met-piekeren-indigo.jpg

Door het verliezen van haar baan had Henny (56 jaar) een vol hoofd en kon ze alleen nog maar piekeren. In de wachtkamer bij de psycholoog viel haar oog op een flyer van de training Stoppen met piekeren. Door eerdere ervaringen met de trainingen Grip en glans en Assertiviteit besloot ze ook voor deze training te gaan. 'Doen, gewoon doen! Je wordt er alleen maar beter van!'

Wat vond je van de training? 

De stof van de training vond ik ontzettend interessant. Je krijgt door dat het ook anders kan.
De negatieve spiraal, niks is goed aan jezelf en ook niet aan de buitenwereld, wordt doorbroken. Je krijgt handvatten om het om te keren. Dit doe je door anders te gaan denken: Is het wel waar wat ik denk? En helpt het? Kom ik er verder mee? Je zet vraagtekens bij je eigen negatieve gedachten.

Zo vond ik het piekerkwartier een heel handige tip (red.: 15 minuten alleen maar piekeren en niets anders doen). Je schrijft je negatieve gedachten op en dan besef je: Ik kom er niet mee verder. Het elastiekje vond ik ook goed (red.: een elastiekje om je pols doen en elke keer als je merkt dat je piekert, trek je aan het elastiekje. Dat doet pijn, au. Dat doorbreekt het automatische piekeren). Dat kun je altijd en overal doen. O jee niet doen denk je dan. Piekeren kost ook zoveel energie.

'Ik heb geleerd om de aandacht te vestigen op wat je wel kunt bereiken'

Hoe vond je de sfeer in de groep?

De groep was heel leuk en de sfeer ook. Er werd goed geluisterd en er werd ook gelachen en er was onderling begrip. Er was ook alle ruimte voor het inbrengen van tips en ideeën.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?

Als ik nu met iets zit, ga ik ervoor zitten in plaats van erover te piekeren. Ik stel mezelf dan de vraag Is het waar? Wat is mijn gevoel? Hoe zou ik het anders kunnen aanpakken? Ook heb ik geleerd om de aandacht te vestigen op wat je wel kunt bereiken. Pepzinnen helpen me ook goed.

'Nu let ik meer op de positieve dingen'

Doe je dingen nu anders?

Als ik voorheen een probleem had, was ik geneigd het negatieve te zien. Nu let ik meer op de positieve dingen. Het houdt me tegen in mijn ontwikkeling als ik zo negatief denk. Dit merkte ik bijvoorbeeld toen ik last had van harde geluiden bij de buren. Ik dacht: Ik kan me druk maken, maar ik kan ook gewoon vragen of het zachter kan. Ik ga er met open mind naar toe en kijk gewoon wat er gebeurt. Dat heeft heel goed uitgepakt.

Wat zou je zeggen tegen andere mensen die deelname overwegen?

Doen, gewoon doen! Je wordt er alleen maar beter van.

Training Stoppen met piekeren

Wil jij net als Henny ook leren hoe je negatieve gedachten kunt doorbreken en hoe je anders omgaat met voor jou lastige situaties? We organiseren regelmatig een training Stoppen met piekeren. Lees meer informatie of bekijk alle data en locaties. 

Lees meer