Alcohol, drugs en gamen

Mensen vinden het lastig om toe te geven dat ze afhankelijk zijn van middelen zoals alcohol, drugs of games. Erkenning van het probleem is de eerste stap. Hoe sneller jij je probleem bespreekbaar maakt, hoe groter de kans op snel herstel.

Signalen en klachten

Er zijn 2 soorten verslavingen. Lichamelijke afhankelijkheid zijn de ontwenningsverschijnselen als je na een periode van gebruik niets meer neemt. Bijvoorbeeld: misselijk zijn, trillen, beven, overmatig zweten (bij alcohol en cannabis) en/of slapeloze nachten hebben. Geestelijke afhankelijkheid houdt in dat je het gevoel hebt niet goed te kunnen functioneren zonder het middel. Daarnaast heb je last van een of meerdere van de symptomen zoals stemmingswisselingen, wisselingen in je concentratieniveau, veranderend energieniveau, sneller of langzamer spreken en/of grotere of verminderde eetlust.

Verslavingspreventie (Haaglanden)

Indigo Preventie Haaglanden heeft verschillende interventies om verslaving (vroegtijdig) te voorkomen. Met als doel te voorkomen dat jij of een ander in de problemen komt. Deze interventies zijn kosteloos en zonder verwijzing. We bieden ze zowel op locatie als online aan. Bekijk de folder over verslavingspreventie.

Tips, cursussen en deskundige hulp

Bekijk de praktische tips van onze specialisten, volg een (gratis) training of cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. Of ga naar alcoholondercontrole.nl voor anonieme hulp.​

Tips omgaan met middelen

  1. Heb inzicht in je eigen gebruik: Door je gebruik en je gebruiksmomenten bij te houden, zie je op welke, vaak moeilijke, momenten je gewend bent het middel te gebruiken.
  2. Zoek afleiding: Bedenk voor de moeilijke momenten alvast oplossingen of afleidingen.
  3. Nadelen op een rij: Schrijf op wat voor jou de voor- en nadelen zijn van gebruiken. Laat mensen uit jouw omgeving het lijstje aanvullen. Lees dit op moeilijke momenten.
  4. Maak afspraken met jezelf: Besluit bijvoorbeeld nooit alleen of door de week te drinken, of op momenten van stress.
  5. Praat en zoek steun: Zoek steun bij mensen thuis en in jouw omgeving. Praat erover met een goede vriend of vriendin. Neem hun opmerkingen over jouw gebruik serieus.

Cursussen en trainingen

Snel weer verder met je leven? Op advies van je huisarts of behandelaar kun je diverse trainingen en cursussen volgen hoe om te gaan met verslavingsproblemen.​​​​

Zoek deskundige hulp voor verslavingsklachten

Ga naar de huisarts. Hij/zij is jouw eerste aanspreekpunt. Als het kan, behandelt de huisarts of de praktijkondersteuner ggz je. Mochten zij jou niet kunnen helpen, dan word je doorverwezen naar een behandelaar van Indigo voor gesprekken met een psycholoog. Ook kun je voor meer specialistische hulp worden doorverwezen naar Brijder.